Fysik

coulomb law/elektriske kræfter

10. april 2014 af chinee222 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Nogen der kan hjælpe?

To små, identiske kugler hver med masse m er ophængt fra et fælles punkt i snore med 
længden l. Den ene kugle har ladningen Q og den anden kugle ladningen 2Q. Snorene danner 
vinkler med lodret på henholdsvis θ1 og θ2.  

(d) Vis, at for små vinkler vil afstanden mellem kuglerne r være:

Se udklippet :) 

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2014 af hesch (Slettet)

Anvend Coulombs lov til at finde et udtryk for den elektrostatike kraft, Fe , mellem kuglerne som funktion af r.

Find et udtryk for de mekaniske kræfter, Fm , grundet θ1 ( eller θ2 ),  θ1 = θ2.

Når  Fm + Fe = 0 , er der ligevægt, isolèr r.

For små vinkler, kan du tilnærme:  sin θ ≈ θ.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. april 2014 af Poulkarl (Slettet)

Kan ikke få det til at passe.. 
Kan du prøve at skrive de mekaniske kræfter op? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. april 2014 af hesch (Slettet)

Næ, det kan jeg heller ikke.  Jeg vil gerne have der til at stå:

r \approx \left ( \frac{4Q^{2}L}{4\pi \varepsilon _{0}\cdot m\cdot g} \right )^{1/3}

Altså   Q   →   Q2,  for r må være proportional med Fe , der er propotional med Q2.  Dette ment som et forsvar af, at jeg har regnet rigtigt.      :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. april 2014 af Poulkarl (Slettet)

Det er en fejl, at der ikke står Q2 (man skal komme frem til det du skriver der) 
Men kan du måske hjælpe lidt med at opskrive de mekaniske kræfter? 
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. april 2014 af hesch (Slettet)

#4:

θ1 = θ2 = θ.

θ ≈ sin θ ≈ tan θ   for små θ      =>

Fmek ≈ m * g * θ = ½ * r / L     =>

m * g * ½ * r / L = 2Q2 / ( 4πε0 * r2 )    =>

m * g * r3 = 4Q2 * L / 4πε0   =>

r = 3√ ( 4Q2 * L / ( 4πε0 * m * g ) )


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. april 2014 af hesch (Slettet)

#5: Korrektion:

Fmek ≈ m * g * θ = ½ * r / L   m * g * ½ * r / L


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. april 2014 af Poulkarl (Slettet)

Mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. april 2014 af sejereje91 (Slettet)

Hej, må jeg gerne spørge om, hvordan du får: m * g * ? =  m * g* ½ * r / L? Hvilken regel er dette?
Og det samme med den coulumbs lov du skriver op, der skriver du 2Q^2? Er det ikke kun Q^2 der står i coulumbs lov?

Brugbart svar (0)

Svar #9
19. april 2014 af hesch (Slettet)

#8:  Sidste spørgsmål: Der er jo to ladninger q1 og q2 med ladningerne Q hhv. 2Q: At multiplicere.

Første spørgsmål:  Fjernede du den ene kugle, ville den anden hænge lodret ned, og ville være påvirket med snorkraften Fmek = m * g. Med begge kugler ophængt, vil den elektrostatiske kraft Fe bevirke en vinkel θ på snoren ift. lodret.

Fe / Fmek =  tan θ     =>

Fe = m * g * tan θ    =>

Fe ≈ m * g * ( ½r / L )

Tilnærmelsen i sidste linie består i, at når tan θ = ½r / L, så forudsætter det jo, at Fe står vinkelret på Fmek, men dette er tilnærmet med fejlen θ. For små θ er fejlen dog meget lille. Det svarer til den tilnærmelse man anvender ved formler for et svingende pendul.


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. april 2014 af sejereje91 (Slettet)

Tusind tak for svar! Så giver det hele mening :-)

Skriv et svar til: coulomb law/elektriske kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.