Matematik

vektorrum bestående af polynomier

14. april 2014 af 8700ralf (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg har en opgave her som jeg ikke rigtig forstår, på hvilken måde vil det være bedst at definere det indre produkt på. Eller retter sagt hvordan gør jeg det i dette tilfælde?

Vedhæftet fil: opgave 177.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2014 af peter lind

Du skal ikke definere et indre produkt; men vise at en definition er et indre produkt. Det gør du ved at vise at

1.   (p, a*q+b*r) = a(p,q) + b(p, r)  p,q og r er vektorer her polynomier, a og b reelle tal

2. (p, q) = (q, p )      kommutativ

3. (p, q) > 0 hvis p og q ikke er nulvektoren


Svar #2
14. april 2014 af 8700ralf (Slettet)

Det vil sige

<p, a*q+b*r>=a(1,1)+b(1,r)+.... osv? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. april 2014 af peter lind

Nej p(1)*(a*q(1)+b*r(1) ) + p(2)*(a*q(2)+b*r(2))+ ...


Svar #4
14. april 2014 af 8700ralf (Slettet)

og så har man vist definationen af et indre produkt, men hvorfor blande en r vektor ind i det hele?

skal det ikke vises udelukkende ud fra p og q? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. april 2014 af peter lind

Det er en betingelse for at man kan kalde det et indre punkt. Sagt på en anden måde. Det indre produkt skal være en lineær funktion af hver af de indgende vektorer. Med det mere velkendte geometrisk indre produkt gælder der (b+c) = a·b+a·c. tilsvarende gælder hvis du ganger reelle tal på


Svar #6
14. april 2014 af 8700ralf (Slettet)

ahh okay, det kan jeg godt se nu, det giver også væsentlig mere mening, for mig, i forhold til hvad du mente i #1


Skriv et svar til: vektorrum bestående af polynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.