Matematik

Differential kvotient - Bestem røringspunkterne

26. april 2014 af Esterificering (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvilken fremgangsmåde skal jeg bruge for at finde koordinaterne til disse tangenters røringspunkter.

Data: y=0,5x^{2}-5x+14,5

Bestem røringspunkterne for de to tangenter der har hældningerne: 2 og -0,5

Jeg behøver blot en forklaring til fremgangsmåden.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2014 af LeonhardEuler

Løs ligningerne f '(x) = 2   og  f '(x) = -0,5


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. april 2014 af SuneChr

Differentiér funktionen
f (x)  =  0,5x2 - 5x + 14,5
Løs ligningerne
f '(x1)  =  - 0,5
og
f '(x2)  =  2
Røringspunkterne er
(x1 ; f (x1))
og
(x2 ; f (x2))


Svar #3
26. april 2014 af Esterificering (Slettet)

Jeg kender til alle de nede ovenstående steps. Men jeg står åbentbart allerede af ved at differentiere funktionen.. Er du sød at uddybe hvordan jeg skal gøre det sune ?

på forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. april 2014 af SuneChr

Den generelle differentiation af et 2.gr.'s polynomium:

\left ( ax^{2}+bx+c \right )^{'}=2ax+b
Der gælder
(xn)' = nxn-1


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. april 2014 af mathon

                                                       f{\, }'(x)=x-5


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. april 2014 af LeonhardEuler

#3

Så må du heller hive din grundbog frem og læse kapitlet ''differentiation'' igennem igen.

 .. men meget hurtigt: Benyt reglerne

f(x) = axn   ⇒  f '(x) = n•axn-1     ,   hvor  a,n   er konstanter

f(x) = a       ⇒ f ' (x) = 0            ,  hvor a er en konstant


Svar #7
26. april 2014 af Esterificering (Slettet)

Mange tak for jeres fine svar mathon og sune. Jeg regner videre!

William, jeg sidder skam med hele bogpakken fremme, men da jeg først lige er startet med differential kvotient, er det lidt svært at vide hvilke skridt jeg skal tage til at starte med..


Brugbart svar (1)

Svar #8
26. april 2014 af mathon

        tangenthældninger:

                                                    f{\, }'(x_{o1})=x_{o1}-5=2

                                                    f{\, }'(x_{o2})=x_{o2}-5=-\frac{1}{2}


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. april 2014 af LeonhardEuler

... ingen tak til mig?

f (x) = 0,5x2 - 5x + 14,5

f ' (x) =  2• 0,5x2-1 -  1 • 5x1-1 +   (14,5)' =   x  - 5

Husk   a0 = 1   ,  hvor a er en konstant

og videre

 f '(x) = 2 ⇔  x - 5 = 2 ⇔ x = 2 + 5 = 7

  f '(x) = -0,5 ⇔ x - 5 = -0,5 ⇔ x = -0,5 + 5 = 4,5

---
Det vil nok være en fordel at først læse om tretrinsreglen og differentiationsregnereglerne, for så vil det være en let sag at differentiere.


Svar #10
26. april 2014 af Esterificering (Slettet)

Jeg har siddet de sidste 3 timer og reppiteret hele afsnittet om diffenrentialkvotient om og om igen, men det er noget der åbentbart lige tager noget tid for mig at sive ind.
 

Men jo mange tak alle de herre - Jeg bruger alle jeres brugbare informationer, og ser om jeg kan få en bedre forståelse for dette emne. 


Svar #11
26. april 2014 af Esterificering (Slettet)

Jeg er nået frem til henholdsvis P(\frac{9}{2},\frac{17}{8}) og P(7,4))

er det helt galt ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. april 2014 af mathon

      Det er helt OK


Svar #13
26. april 2014 af Esterificering (Slettet)

Super! mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Differential kvotient - Bestem røringspunkterne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.