Matematik

Hvordan løses en ligning med 2 brøker?

28. april 2014 af 321bj (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg repeterer ligninger og er stødt på en ligning med 2 brøker, jeg ikke ved hvordan jeg skal løse. Jeg har prøvet mig frem, men resultatet var ikke rigtigt.

Ligningen er således: 2x/3 + 2/3 = 4

Jeg håber I kan hjælpe mig og forklare, hvordan jeg skal gøre. Jeg ved godt, det er noget med, jeg skal gange med nævneren på begge sider af lighedstegnet, men er det med begge nævnere? Mit resultat gav i hvert fald ikke 4, da jeg satte x'ets værdi  (jeg fik det til 17 og senere 15) ind på x'ets plads.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2014 af peter lind

Du skal gange med 3 på begge sider af lighedstegnet  Det er hele udtrykket der skal ganges med 3 så når det er en sum af 2 udtryk, skal du gange på begge udtryk


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. april 2014 af Kemi1996 (Slettet)

Du vil gerne slippe af med nævneren hos 2x så du starter først med at minusse med 2/3 på begge sider af lighedstegnet:

2x/3 + 2/3 = 4

2x/3 = 4 - 2/3

så laver du 4 om til en brøk: 4/1

2x/3 = 4/1 - 2/3

så skal du have en fællesnævner:

2x/3 = 12/3 - 2/3

2x/3 = 10/3

så ganger du med 3 på begge sider af lighedstegnet:

2x = (10/3)*3 

2x= 10

x= 10/2

x= 5

og hvis du kontrollerer giver det 4 :) 


Svar #3
28. april 2014 af 321bj (Slettet)

Mange tak for hjælpen/forklaringen :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. april 2014 af mette48 (Slettet)

gang alle led i ligningen med fællesnævneren for brøkerne, som her er 3


Skriv et svar til: Hvordan løses en ligning med 2 brøker?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.