Matematik

Bestem ligning for tangent

28. april 2014 af tju (Slettet) - Niveau: B-niveau

Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (e,f(e)), når f(x)=ln(x) 

Jeg er indtil videre kommet frem til, at: 

ligning for tangent: y=f'x0(x-x0)+f(x0)

røringspunk: (e,f(e)), hvor f(e)=ln(e)=1. Så (e,1)

f(x)=ln(x) så derfor er f'(x)=1/x eller x-1

Det giver mig så: y=x-1(x-e)+1 

Jeg kan ikke komme videre herfra? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Nej, du skal beregne f '(e) = 1/e . Tangentligningen er da

        y = (1/e)·(x - e) + 1 = x/e


Svar #2
28. april 2014 af tju (Slettet)

Hvorfor skal jeg beregne f ' (e)? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Fordi tangentligningen er (som du selv har anført det):

        y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0)

hvor her x0 = e, så man får

        y = f '(e) · (x - e) + f(e)


Svar #4
28. april 2014 af tju (Slettet)

Nå ja selvfølgelig! 
 

Kan du hurtigt også lige hjælpe mig med denne opgave? Jeg skal bestemme integralet, og får resultatet 1/5, men har tjekket efter på lommeregner og der får jeg 6/5? Jeg kan ikke helt gennemskue, hvori fejlen ligger. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Din fejl er, at der i den anden parentes i 3.-sidste linie skal være  03 = 0 , ikke = 13 . Man indsætter jo den nedre grænse 0 ved den parentes.


Skriv et svar til: Bestem ligning for tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.