Matematik

Taylorpolynomium og udviklingspunkt

01. maj 2014 af JogaBonito (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. 

Jeg sidder med denne opgave og sidder fast. En der kan hjælpe? 

Beregn i hånden det 2. ordens Taylorpolynomium med udviklingspunk (0,0) for funktionen: f(t,u)=\frac{\frac{}{}e^{2u}}{10+t^2}


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Se denne tråd https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1474081 for en lignende opgave. Hvad har du problemer med her? Beregn de afledede af 1. og 2. orden og indsæt i definitionen for Taylorpolynomiet.


Svar #2
01. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

Så jeg regner først f(0,0) ud.  -> f(0,0)=\frac{e^{2*0}}{10+0^2}

2. ∂f/∂u.  --> \frac{\partial f}{\partial u}=\frac{2*e^{2*u}}{10+t^2} --> \frac{\partial f}{\partial u}=\frac{2*e^{2*0}}{10+0^2}=\frac{1}{5}

3. ∂f/∂t. \frac{\partial f}{\partial u}=\frac{-2t*e^{2*u}}{(10+t^2)^2} --> \frac{\partial f}{\partial u}=\frac{-2*0*e^{2*0}}{(10+0^2)^2}=0

4. ∂2f/∂u2  \frac{\partial^2 f}{\partial^2 u}=\frac{4*e^{2*u}}{(10+t^2)} --> \frac{\partial^2 f}{\partial^2 u}=\frac{4*e^{2*0}}{(10+0^2)} =\frac{2}{5}

5. ∂2f/∂t\frac{\partial^2 f}{\partial^2 u}=\frac{8*t^2*e^{2*u}}{(10+t^2)^3}-\frac{2*e^{2*u}}{(10+t^2)^2} -->  \frac{\partial^2 f}{\partial^2 u}=\frac{8*0^2*e^{2*0}}{(10+0^2)^3}-\frac{2*e^{2*0}}{(10+0^2)^2}= -\frac{1}{50}

Kan dette passe? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Udregn f(0,0) .

Du kalder alt for enten ∂f/∂u eller ∂2f/∂u2 ? Du mangler også ∂2f/∂t∂u . De øvrige værdier ser rigtige ud med signaturforklaringerne til venstre.


Svar #4
01. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

 f(0,0)=\frac{1}{10}

Jeg har regnet for u og t? Så jeg kan ikke se hvor jeg kalder alt for  ∂f/∂u eller ∂2f/∂u2.

 Når man skal differentiere ∂2f/∂t∂u skal man: 

2f/∂t∂u= ∂2f/ nr. 2 * nr. 3 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

I de formler i #2, du har indsat med ligningsressourcen, hedder alle de afledede enten ∂f/∂u eller ∂2f/∂u2 , derfor min kommentar.

Beregn ∂2f/∂t∂u = ∂/∂u(∂f/∂t) = ∂/∂t(∂f/∂u) (vælg en af de to).


Svar #6
01. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

Ahh, det har du ret i.  

Hvis jeg vælger ∂/∂u(∂f/∂t): 

∂/(2*e2*u/10+t2)*∂f/(-2t*e2*u/10+t2)2) ?


Svar #7
01. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

Er det sådan eller? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej. Du skal differentiere udtrykket for ∂f/∂t nu med hensyn til u.


Svar #9
01. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

Det vil altså sige : 

∂/∂u(∂f/∂t)= (-4t*e2*u)/(10+t2)2= -1/25


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej det er ikke rigtigt. Man har

        ∂f/∂t = -e2u·2t/(10+t2)2

og det skal så differentieres m.h.t. u , så man får

        ∂2f/∂u∂t = ∂2f/∂t∂u = -4t·e2u/(10+t2)2

Edit: Nå, nu fik du rettet på det oprindelige udtryk. Nu skal du så beregne værdien af denne afledede i (0,0). Din talværdi er forkert.


Svar #11
01. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

Min talværdi? Altså -1/25? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, talværdien er forkert.


Svar #13
01. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

Jeg kan ikke se hvorfor det ikke skal være -1/25? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Jeg kan slet ikke se, hvorfor den skulle være -1/25. Vis din fremgangsmåde og dine mellemregninger.


Svar #15
01. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

Skal jeg nu indsætte i den generelle formel? 

\widetilde{f}_{2}(t,u)=f(a,b)+\tfrac{\partial f}{\partial t}(a,b)(t-a)+\frac{\partial f}{\partial u}(a,b)*(u-b)+\frac{1}{2}*\frac{\partial ^{2}f}{\partial t^{2}}(a,b)*(t-a)^{2}+\frac{\partial ^{2} f}{\partial u\partial t}(a,b)*(t-a)(u-b)+\frac{1}{2}*\frac{\partial ^{2}f}{2\partial u^{2}}(a,b)*(u-b)^{2}


Svar #16
01. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

-4*1/ 100 = (-4)/100 = -1/25


Brugbart svar (0)

Svar #17
01. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ja. Du ville altså ikke vise, hvordan du kom frem til din værdi for ∂2f/∂u∂t(0,0) ?


Svar #18
01. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

Hvad er det præcist jeg gør galt? 


Brugbart svar (0)

Svar #19
01. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Jeg kan jo ikke sige præcist, hvad du gør galt, når du ikke vil vise dine mellemregninger. Men du har ikke beregnet ∂2f/∂u∂t(0,0) korrekt. Man indsætter t = 0 og u = 0 i udtrykket for

        ∂2f/∂u∂t = ∂2f/∂t∂u = -4t·e2u/(10+t2)2


Svar #20
01. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

Jeg har spottet fejlen. 

-4*0·e2*0/(10+02)2= 0/100 = 0 


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.