Matematik

Procentregning

08. maj 2014 af denise94 (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej folkens, håber der er en venlig sjæl som har lyst til at forklare mig disse opgaver! Takker på forhånd :-)

Lise sparer op til en ny bil, og sætter hver måned 2500 kroner ind på en konto til 0.2% i månedlig

rente.
a) Hvor meget vil Lise have sparet op efter 2 år?
b) Hvor længe skal Lise spare op for at få råd til en lille brugt bil til 50.000 kr.?
c) Lise har også overvejet en lidt større bil til omkring 100.000, men hvor meget skal hun
mindst spare op hver måned for at få råd til den om 3 år?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2014 af 123434 (Slettet)

(a)

Hun indsætter 2500 kr hver måned på en konto i 2 år

0,2%=0,002

2 år=12*2=24 terminer

2500*(1-(1+0,002)-24)/0,002=58525,653kr

(b)

n=-log(1-((50000*0,002)/2500))/log(1+0,002)=20,4314

ca 20-21 måneder

(c)

n=3 år=12*3=36 måneder

hovedstolen er 100.000 kr

r=0,2%=0,002

y=100000*(0,02/((1-(1+0,02)-36= 2881,753

Hun skal indbetale 2881,753 kroner i 3 år for at få 100.000kr på opsparingen. 


Svar #2
08. maj 2014 af denise94 (Slettet)

Mange tusinde tak!!!


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. maj 2014 af 012343210

Tillader mig lige at blande mig lidt.

a) lyder forkert. Hvis vi nu antager at der ingen rente er, så er der 24 (eller 25 alt efter hvordan man ser opgaven)  betalinger af 2500 kr. Det giver 60.000 uden rente. Derfor burde beløbet blive større end det.

Hvis vi nu antager at hun betaler 2500 kr ind i måned 0 = start og vi antager at vi skal finde beløbet efter måned 24 dvs. sidste måned får hun rente, men har ikke indbetalt endnu, så ser formlen således ud:

2500*(1,002^24+1,002^23+1,002^22+...+1,002^1)=61523,26

(dvs. det er 24 indbetalinger, hvor der sættes 2500 ind fra begyndelsen)

b) efter 20 måneder bliver det så -> løst nummerisk 

c) 2676,4 = 100.000/(1,002^36+1,002^35+1,002^34+...+1,002^1)


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

I #2 benytter "123434" i spm a) en formel for annuitetslån i stedet for en formel for annutietsopsparing.

Man skal i stedet benytte

        A = b·((1+r)n-1)/r = 2500·(1,00224 - 1)/0,002 = 61400,45,

hvor b er opsparingen hver termin, n er antallet af terminer, og A er kapitalen efter sidste indbetaling, hvilket svarer til betragtningerne i #.

I b) får man

        n = ln(A·r/b + 1) / ln(1+r) = ln(50000·0,002/2500 + 1) / ln(1,002) = 19,63 måneder

I c) får man

        b = A·r / ((1+r)n - 1) = 100000·0,002 / (1,00236 - 1) = 2681,75 kr .


Skriv et svar til: Procentregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.