Matematik

Bestem ligning for tangenten til et punkt

20. maj 2014 af lhalvorsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er tvivl om hvordan man løser ligningen for tangenten til et givent punkt.
Den skal løses uden hjælpemidler.

Opgaven er vedhæftet, håber en besvarelse vil hjælpe mig med at forstå

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt tangentligningen

        y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0)

med x0 = 2 . Differentier f(x) og beregn så f(2) og f '(2) .

Skærmbillede 2014-05-20 kl. 17.27.41.png


Svar #2
20. maj 2014 af lhalvorsen (Slettet)

2 ting:

1. Jeg kan godt følge dig, men kan lave besvarelse for mig så jeg kan se det hele igennem?

2. Når du siger at x0 er = 2, er det P(2) eller f(2) du bruger?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er ikke noget i opgaven, der hedder P(2). Der er defineret et punkt P med koordinatsættet (2 , f(2)) , og man skal bestemme ligningen for tangenten til grafen for f(x) i dette punkt.

Differentier funktionen f(x) og beregn så de to talværdier f(2) og f '(2) og indsæt dem i tangentligningen.


Svar #4
20. maj 2014 af lhalvorsen (Slettet)

Så 2 tallet kommer hvorfra? Hvad nu hvis punktet hed P(1,f(5)). hvad var x0 så?

Vil du prøve at differentiere og beregene disse tal værdier så jeg kan se hvordan fremgangsmåden er?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

x0 er jo x-koordinaten til det punkt, hvori tangenten rører grafen for f(x). Et punkt P(1,f(5)) giver ingen mening. Hvis der var tale om punktet (1,f(1)) er x0 = 1 .

Prøv nu selv at differentiere funktionen og at beregne f(2) og f '(2) . Fremgangsmåden burde du kunne læse dig til i din bog.


Svar #6
20. maj 2014 af lhalvorsen (Slettet)

Jeg har søgt og læst, men forstår simpelthen ikke fremgangsmåden inde på matematikfessor og diverse andre sites. Min bog er afleveret nu.

Vil du ikke nok please


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Start med at differentiere funktionen. Funktionen f(x) er her et simpelt polynomium, så man kan benytte den generelle regel

        (a·xn)' = a·n·xn-1

på hvert led. Beregn så f(2) og f '(2) og indsæt tallene i tangentligningen.

Det lyder da underligt, at din bog er afleveret, hvis du skal til eksamen om et par uger.


Svar #8
20. maj 2014 af lhalvorsen (Slettet)

f(2) beregnes ved at indsætte 2 på x's plads, korrekt?

f'(2) beregnes hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, f(2) beregnes ved at indsætte x = 2 i forskriften for f(x) .

f '(2) beregnes ved at indsætte x = 2 i forskriften for f '(x) .


Svar #10
20. maj 2014 af lhalvorsen (Slettet)

Forstår ikke hvad jeg skal bruge differntieringen af f(x) til hvis jeg bare skal indsætte 2???

Jeg bruger formlen  y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0) og indsætter 2 på x0's plads og 2 på f'(x)'s plads:

y=2*(x-2)+2

y=2x-4+2

y=2x-2

Det er vel ligningen for tangent så?!


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man skal beregne f '(2) , og for at beregne f '(2) skal man først bestemme forskriften for f '(x) ved at differentiere forskriften for f(x).

f(2) er ikke lig med 2.


Svar #12
20. maj 2014 af lhalvorsen (Slettet)

Jeg forstår virkelig ikke forklaringerne.. :-(

Kan du ikke lave bare et eller andet eksempel? Kommer ikke videre kan ejg mærke


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Forstår du ikke, at du først skal differentiere funktionen f(x) for at finde forskriften for f '(x) ?

Dernæst skal man beregne f(2) og f '(2) og så indsætte disse tal i tangentligningen

        y = f '(2) · (x - 2) + f(2) .

Funktionen er f(x) = x3 + 4x2 -2x -1 , og i #7 har du fået anvist, hvorledes hvert led i funktionen differentieres.


Svar #14
20. maj 2014 af lhalvorsen (Slettet)

y=26x-33 ? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #15
20. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Prøv at vise dine mellemregninger i stedet for at gætte.


Skriv et svar til: Bestem ligning for tangenten til et punkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.