Fysik

fysik opgaver!!! det haster!!1

20. maj 2014 af nora111 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En sten løsner sig ved toppen af en stejl klippe og falder frit til en vej ved klippens fod. stenen vejer 320 kg, og klippens højde er 150 m..

a) beregn størrelsen af den potentielle og den kinetiske energi ved klippetoppen. vælg nulhjøjden for den potentielle energi ved vejen.

b) beregn størrelsen af den mekaniske energi ved klippetoppen`?

er der nogle herlige mennesker der gider bruge lidt tid på de opgaver.

er lidt lost i de opgaver.

håber i kan hjælpe!!!!! tak på forhånd! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

a) benyt udtrykkene for potentiel og kinetisk energi.

        Epot = m·g·h

        Ekin = (1/2)·m·v2 .

b) den mekaniske energi er summen af den potentielle og kinetiske energi.


Svar #2
20. maj 2014 af nora111 (Slettet)

Epot: m·g·H = (0,320 kg)·(9,82 m/s2)·(150 m) = 471,36 (kg·m·s-2)·m = 471,36 Nm = 471,36 J

kan det passe?

og hvad er V^2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Stenens masse er angivet til 320 kg, ikke 0,320 kg, men måske var det tastefejl?

v er stenens øjeblikkelige fart. Ved klippetoppen er den i hvile.


Svar #4
20. maj 2014 af nora111 (Slettet)

ja undskyld, det var en fejl.

Epot: m·g·H = (0,320 kg)·(9,82 m/s2)·(150 m) = 47136 (kg·m·s-2)·m = 47136 Nm = 47136 J

sådan?

Ekin:  (1/2)·m·v2 = ½*320*0 = 160 J

passer det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, din talværdi for Epot var rigtig i #2.

Når farten v er 0 m/s , er v2 = 0 (m/s)2 , og Ekin = 0 J .


Svar #6
20. maj 2014 af nora111 (Slettet)

Epot er rigtigt, der skal bare stå 320 og ikke 0,320. ik?

og ja men man skal også gange med m, som er 320, eller hvorfor giver det 0?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jo, hvis massen er 320 kg, skal der ganges med 320 kg i stedet for 0,320 kg . Men så er din talværdi i #4 ikke korrekt.

Når farten v er 0 m/s er den kinetiske energi 0 J. Ethvert tal ganget med 0 er lig med 0.


Svar #8
20. maj 2014 af nora111 (Slettet)

altså hvis du ganger 320*9,8* 150= 470400


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ikke i min verden. Da får man Epot = m·g·h = 320kg·9,82m/s2·150m = 471360 J = 471 kJ .


Svar #10
20. maj 2014 af nora111 (Slettet)

ja okay , har regnet forkert, kan godt se det.


Svar #11
20. maj 2014 af nora111 (Slettet)

c)      find den potentielle og den kinetiske energi, når stenen er nået halvvejs ned til vejen. 

skal jeg så dele med 2?


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Beregn den potentielle energi og benyt, at den mekaniske energi er bevaret.


Svar #13
20. maj 2014 af nora111 (Slettet)

har regnet den ud.

find stenes hastighed lige før den rammer vejen

hvad med den?


Svar #14
20. maj 2014 af nora111 (Slettet)

Ekin = Emek = ½·m·V2 = m·g·H 
hvoraf

V2 = 2·g·H
V = [2·g·H]0,5 = [2·(9,82 m/s2)·(150 m)]0,5 = 54,2771 m/s = 195,397 km/h

kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #15
20. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Når stenen har tilbagelagt halvdelen af vejen, er halvdelen af den oprindelige potentielle energi omsat til kinetisk energi, dvs.

        (1/2)·m·v2 = (1/2)·m·g·h ,

        v = √(g·h) = √(9,82m/s2 · 150m) = 38,38 m/s = 138 km/h .


Skriv et svar til: fysik opgaver!!! det haster!!1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.