Fysik

Opdrift og tyngdekraft

21. maj 2014 af naho88 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Kan nogle forklare mig, hvorfor man sætter tyngdekraften lig med opdriften og sammenligner det med Newtons 2. lov:

Ft = Fop

Er det fordi at Newtons 2. lov siger:

F=m • g

og at opdrift defineres som:

F = ρ • V • g

Min tanke er, at massen som bruges i newtons 2. lov kan defineres som m = ρ • V og og at mlegeme (det som nedsænkes i væske eller gas) er det samme som mfortrængt

Er derfor kan man sidestille de to formler? Ellers kan jeg ikke se hvad Newtons 2. lov har med opdrift at gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2014 af hesch (Slettet)

Mere generelt siger Newtons lov:   F = m * a , hvor a er acceleration.  Med g menes normalt tyngdeacceleration, hvilket så er et mere specielt tilfælde.

Hvis et skib ligger stille og flyder i vandet, har skibet ingen acceleration ( a = 0 ). Newton siger så, at summen af kræfter, der påvirker skibet, er lig med 0. Altså:

Ftyngde + Fopdrift = 0     =>

Fopdrift = -Ftyngde .

Hvis der der søgang, og skibet vipper op og ned, og altså accelererer, er Ftyngde ≠ -Fopdrift. Det gælder så:

Fsum = Ftyngde + Fopdrift + m * a = Fopdrift - m * ( g - a )


Skriv et svar til: Opdrift og tyngdekraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.