Kemi

Beckmanns blanding og propan-1,2-diol

24. maj 2014 af kiamadsen1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle!!
Jeg sidder med en opgave som lyder, at jeg skal opskrive reaktionsskemaet for reaktionen mellem Beckmann's blanding og propan-1,2-diol.
Hvordan gøres dette, da propan-1,2-diol jo både indeholder en primær og en sekundær alkohol???


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2014 af mathon

dannelse af aldehyd

               3 R - CH2OH   +   Cr2O72-   +   8 H+   --->   3 R - CHO   +  2 Cr3+   +   7 H2O

dannelse af keton

               3 R1 - CHOH - R2   +   Cr2O72-   +   8 H+   --->   3 R1 - CO - R2   +  2 Cr3+   +   7 H2O


Svar #2
24. maj 2014 af kiamadsen1 (Slettet)

Dette forstår jeg, men skal jeg bare skrive det på denne måde? Skal jeg ikke opskrive reaktionsskemaet i alt? altså således at man får det færdige stof på højre side??
Jeg har skrevet dette:

10H++3CH3CHOHCH2OH+Cr2O-7 ---> Cr3++3CH3-CO-COH +11H2O

Er det helt hen i vejret?? :)

Knus! Og tak!


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2014 af Heptan

#1 Aldehyder bliver oxideret videre til carboxylsyrer


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. maj 2014 af Heptan

#2 Det er helt hen i vejret ja :-( 

Må vi se opgavebeskrivelsen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2014 af Heptan

Reaktionen ser således ud: (ikke afstemt)

Cr2O72- + propan-1,2-diol --> propanonsyre + 2 Cr3+

Hvis du ser på OT for de to "propaner", har reaktanten OT = 0 på C2 og OT = -2 ved C1.

Produktet har OT = +2 ved C2 og OT = +3 ved C1.

Samlet set kan man altså se, at stoffet (propan-1,2-diol) stiger 6 i oxidationstrin, dvs. den "afgiver 6 elektroner".

Chrom i dichromat optager netop også 6 elektroner.

Se på ladningen: VS = -2 ... HS = +6

Der afstemmes med 8 H+:

Cr2O72- + propan-1,2-diol + 8 H+ --> propanonsyre + 2 Cr3+

Det bemærkes, at propan-1,2-diol afgiver 4 hydrogenatomer, så der er 12 hydrogenatomer i alt på venstre side (hvis vi ser bort fra dem, som ikke bliver afgivet af propan-1,2-diol). Der tilføjes 6 H2O på højre side, og oxygenatomerne passer også:

Cr2O72- + propan-1,2-diol + 8 H+ --> propanonsyre + 2 Cr3+ + 6 H2O

Reaktionen er nu afstemt


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. maj 2014 af mathon


             CH3CHOHCH2OH   +   Cr2O72-   +   8 H+   --->   CH3COCOOH   +   2 Cr3+   +   6 H2O

               propan-1,2-diol                                                    propanonsyre


Svar #7
24. maj 2014 af kiamadsen1 (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen!!!


Skriv et svar til: Beckmanns blanding og propan-1,2-diol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.