Matematik

HASTER!! Hvad hedder den her form for matematik?

25. maj 2014 af MetteOst (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Kn = K0 * (1+r)^n eller  y=b*a^x

Det er noget med et startbeløb der stiger et bestemt antal procent hvert år. Er der omvendt proportionalitet, eller hvad? Hjææælp! Og tak :D


Svar #1
25. maj 2014 af MetteOst (Slettet)

Eller kan det passe at det er kapitalfremskrivning?


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. maj 2014 af skalle96 (Slettet)

Det første er 

Kn = Ko * (1+r)^n hedder Kapitalfremskrivningsformlen, hvor

Kn: slut kapital

Ko: start kapital

n: antal terminer(fx år)

r: vækstraten

(1+r): fremskrivningsfaktor

Det andet y = b*a^x er   eksponentiel sammenhæng

Definition s. 96

Eksponentiel sammenhæng

y = b * a^x

x, y = variabler

a, b = tal

F(x) = b*a^x

Tallet b kaldes begyndelsesværdien

Tallet a kaldes fremskrivningsfaktoren

Fx

Y = 2 *3^x

Beregning af x:

Y = b * a^x

y/b = a^x

log(y/b) = log(a^x)

log (y/b) = x*log(a)

log(y/b)   = x

log(a)

y = 2 * 3^x

10 = 2*3^x

10/2 = 3^x

log(5) = x*log(3)

log(10/2) = x

log(3)

når a er over 1 så er den voksende

når a er under 1 (og over 0) så er den aftagende/faldende

når a er 1 er den ret linje

b er skæring med y-aksen

a og b er altid positive tal

y værdierne er ALTID positive

grafen skærer ALDRIG x-aksen

a må ik være 1 – så bliver det bare en vandret linje.. ergo ik en ekspnentiel sammenhæng pr definition

skæring på y-aksen = b

b er skæring med y-aksen.

Dvs grafen går gennem punktet (0,b)

Dvs hvis x = 0 er y = b

Bevis:

Y = b * ax,   sæt x = 0

Y = b * a0     (a0 = 1)

b*1 = b

hvis y-værdien for en eksponentiel sammenhæng kendes, kan x beregnes på samme måde som n kan beregnes: Ved omformning af rentefornmlen:

 

 

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2014 af SuneChr

Renteformlen for sammensat rente
kn = k0(1 + r)n
er en eksponentialfunktion
y = bax    x ∈ R
hvor a er det samme som (1 + r)  og   b = k0
Dét, der kendetegner eksponentialfunktionen er, at den uafhængig variable x er en potenseksponent.
Da man i rentesregning som regel opererer med heltallige eksponenter, vælger man her at benytte n, der står for et naturligt tal, men kan også være et ikke helt tal.
# 0  Det har intet med omvendt proportionalitet at gøre.


Skriv et svar til: HASTER!! Hvad hedder den her form for matematik?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.