Matematik

Linjes ligning?

26. maj 2014 af TimBot (Slettet) - Niveau: A-niveau

Må en linjes ligning angives på fx sådan: 3y+3y=32 eller skal man isolere for y? fx hvis man finder linjens ligning vha punkt og normalvektor?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2014 af Heptan

3y+3y=32

er det samme som

6y=32


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. maj 2014 af Heptan

En vilkårlig linjes ligning har formen

ax + by + c = 0

med normal vektor

\vec{n} = \binom{a}{b}


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. maj 2014 af Bullerkage (Slettet)

Jeg vil da mene, at det er pænst at isolere y!


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2014 af mathon

en ret linjes ligning kan have mange former:


Svar #5
26. maj 2014 af TimBot (Slettet)

#1 Jeg menter 3x+3y=32

#2 Ja præcis, så derfor er det ikke mere korrekt at skrive y=32/3-x end 3x+3y=32. Ikke?

#3 Men det er ikke ligefrem en holdning, jeg spørger til hvad der er mest korrekt at angive som svar i en eventuel skriftlig eksamen på gymnasialt niveau.

#4 Så ud dette svar og de forrige, kan vi konkludere, at svaret på mit spørgsmål er, at det ene ikke er mere korrekt end det andet? 

Tak for jeres svar!


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. maj 2014 af Heptan

#5

#2 Ja præcis, så derfor er det ikke mere korrekt at skrive y=32/3-x end 3x+3y=32. Ikke?

Det er det ofte, men ikke lige når det handler om vektorer. Så er det bedst på formen 3x + 3y = 32 eller 3x + 3y -32 = 0

Heraf kan man nemlig direkte aflæse koordinatsættet for normalvektoren.


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. maj 2014 af mathon

#6

Der er ikke noget i vejen for at
benytte
                              y = ax + b
   identisk med
                              ax -y+ b=0   med normalvektor   \vec{n}=\begin{pmatrix} a\\-1 \end{pmatrix}

          eller

                              -ax +y- b=0   med normalvektor   \vec{n}=\begin{pmatrix} -a\\1 \end{pmatrix}


Svar #8
27. maj 2014 af TimBot (Slettet)

#6, #7

Hvor a og b er koordinaterne til normalvektoren. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. maj 2014 af Heptan

#8 Nej

a og -1, hhv. -a og 1 er koordinaterne til normalvektoren


Svar #10
27. maj 2014 af TimBot (Slettet)

#9

Nå! troede "1" og "-1" var eksempler. 

Forstået! Andenkoordinaten er altid -1 eller 1.


Brugbart svar (1)

Svar #11
27. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er ikke alle rette linier, hvis ligning kan skrives på formen  y = ax + b , idet linier parallelle med y-aksen ikke kommer med her.

Derimod kan enhver ret linie i planen beskrives ved en ligning af formen

        ax + by + c = 0 , (a,b) ≠ (0,0) ,

så denne form er lidt mere generel.


Brugbart svar (1)

Svar #12
28. maj 2014 af mathon

#11 supplement:
    så linjer parallelle med y-aksen har
    normalvektor
                                  \vec{n}=\begin{pmatrix} 1\\0 \end{pmatrix}


Skriv et svar til: Linjes ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.