Kemi

lyskvanter mm.

29. maj 2014 af vildmandenstyrer (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej. jeg har virkelig brug for hjælp til dette spg.

Reaktionen Br2 (g) + I2 (g) → 2 BrI (g) tænkes forsøgt udført ved at bryde bindingerne i brom og iod molekylerne ved bestråling med lys af tilstrækkelig energi. Beregn de maksimale bølgelængder for lyskvanter til at bryde henholdsvis Br2 og I2 bindingerne. (Benyt tabel 9.3 i bogen på s. 314).

Jeg har slået værdier op til hhv. 151kj/mol for I2 og 192.5kj/mol for Br2.

Jeg tænker at skulle bruge formlen E=(hc)/lambda, hvorefter lambda isoleres. lampda=hc/E, hvor c er lysets hastighed og h er plancks konstant. Når jeg så indsætter mine værdier og udregner får jeg nogle andre værdier end facit.

Hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2014 af Heptan

Hvad har du slået op? Er det enthalpier?


Svar #2
29. maj 2014 af vildmandenstyrer (Slettet)

det er bindingsenergier for hhv I2 og Br2, der er slået op.


Svar #3
29. maj 2014 af vildmandenstyrer (Slettet)

Den energi, der er slået op, må være den energi, der skal til for at bryde bindingerne.


Svar #4
29. maj 2014 af vildmandenstyrer (Slettet)

så siger jeg.( 6,63*10^-34*3*10^8)/(151*10^3) og får 1.31*10^-34, hvilket er langt fra facit, der er givet ved ca. 793nm.


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. maj 2014 af Heptan

Tabelværdierne er angivet i kj/mol. De spørger til at bryde en enkelt binding, altså skal du dividere med avogadros tal.


Svar #6
29. maj 2014 af vildmandenstyrer (Slettet)

Nu fås de rigtige tal, men synes stadig ikke, at det passer i forhold til at svaret skal være i nm.

( 6,63*10^-34*3*10^8)/(151*10^3*6.022*10^23)=0.07932290066, hvilket facit siger skal give 793nm. Nogen, der kan se, hvor fejlen ligger?


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. maj 2014 af Heptan

Ja sagde dividere, ikke gange :D


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. maj 2014 af Heptan

Jeg får dog heller ikke facit, men jeg får 264 nm


Svar #9
29. maj 2014 af vildmandenstyrer (Slettet)

?? Det skal vel ganges med det andet led i nævneren? Eller skal hele det jeg tidligere skrev divideres med avogadros tal? Det virker ikke til at give mening.


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. maj 2014 af Heptan

Start med at beregne energien, derefter bølgelængden, det er mere overskueligt. Hvis du regner med enheder giver det sig selv


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. maj 2014 af Heptan

Hvis du ganger i nævneren, får du enheden mol2, og meningen er jo at de skal gå ud med hinanden


Svar #12
29. maj 2014 af vildmandenstyrer (Slettet)

ja, så er spørgsmålet bare, om facit er forkert, eller om man gør noget forkert i udregningen...


Svar #13
29. maj 2014 af vildmandenstyrer (Slettet)

Jeg har fundet svaret. Du mangler at gange med 3 i tælleren, der kommer fra lysets hastighed.


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. maj 2014 af Heptan

Upsedasse. Jamen så fandt vi da ud af det


Skriv et svar til: lyskvanter mm.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.