Matematik

Differentialregning bevis hjælp

04. juni 2014 af Arkimedesanton (Slettet) - Niveau: A-niveau
Jeg skal lave beviset for differentiationen af 1/x. Men har problemer med den sætning jeg skal skrive op?

I hvilket interval Er funktionen f(x)=1/x differentiabel??

Kan i skrive en sætning op, hvor i nævner kritierierne for, at den skal være differential?

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen f(x) = 1/x er defineret i ]-∞;0[ ∪ ]0;∞[ .

Se svar #4 i denne tråd https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1488345#1488371 for en definition for differentiabilitet af en funktion (tre-trinsreglen).


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

For at vise, at funktionen f(x) = 1/x er differentiabel i ethvert punkt i sin definitionsmængde, vælger man et x0 ≠ 0 og opstiller differenskvotienten med udgangspunkt i x0:

        \frac{\Delta f}{h}=\frac{f(x_{0}+h)-f(x_{0})}{h}\newline\newline =\frac{\frac{1}{x_{0}+h}-\frac{1}{x_{0}}}{h}=\frac{x_{0}-(x_{0}+h)}{h\cdot x_{0}\cdot (x_{0}+h)}=-\frac{h}{h\cdot x_{0}\cdot(x_{0}+h)}\newline\newline =\frac{-1}{x_{0}\cdot (x_{0}+h)}\rightarrow \frac{-1}{x_{0}^{\; 2}}\: \textup{for}\: h\rightarrow 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni 2014 af PeterPølleHatHarEnFedKasket (Slettet)

Sætning: funktionen f:]-\infty,0[\hspace{1mm}\cup\hspace{1mm}]0,\infty[\rightarrow \mathbb{R}, givet ved f(x)=1/x. Er differentiable på hele dens definitionsmængde, med den afledte f'(x)=-1/x2.

Bevis: f(x) er differentiable i xo, såfremt at grænseværiden for differenskvotienten eksitere i xo. dvs.

\lim_{h\rightarrow\0}\frac{f(x_{0}+h)-f(x_{0})}{h} = \lim_{h\rightarrow\0} \frac{\frac{1}{x_{0}+h} - \frac{1}{x_{0}}}{h} = \lim_{h\rightarrow\0} \frac{-1}{x_{0}^{2}-x_{0} h}

Denne grænseværdi eksitere entydigt, såfremt at x0≠0, og er -1/(xo)2. Hvorfor at f(x) er differentiable, med f'(x)=-1/(x)2 for alle x tilhørende ]-∞,0[ U ]0,∞[, hvilket vil sige for alle x i f(x)'s definitionsmængde.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. juni 2014 af AskTheAfghan

Funktionen f(x) = 1/x er kontinuert for ethvert x ∈ R\{0}. For at lave en sætning, kan du starte med at bevise den afledede funktion. Så opsummerer du det meget kort som en sætning, der ikke indeholder bevis, men kun informationer.


Svar #5
05. juni 2014 af Arkimedesanton (Slettet)

Tusind tak for indlæggende. Hvad så med sætningen for kvotient og produktfunktion, det må vel gælde i intervallet [0;uendelig[

Jeg er i tvivl over kontinuitetsbegrebet. Hvis vi kigger på g(x0) og vi lader h gå mod 0, så vil den forblive g(x0), fordi den ikke afhænger af h. Men i videoen siger han, at det skyldes den er kontinuer og differentiabel i x0? Hvorfor gør det det? (I må gerne forklare pædagogisk) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Prøv at forklare, hvad g er. Du omtaler en video?

Produkt. Hvis funktionerne f(x) og g(x) er differentiable i x0, er funktionen h(x) = f(x)·g(x) differentiabel i x0 med differentialkvotient

        h'(x_{0})=f'(x_{0})\cdot g(x_{0})+f(x_{0})\cdot g'(x_{0}) .

Kvotient. Hvis funktionerne f(x) og g(x) er differentiable i x0, og g(x0) ≠ 0 , er funktionen h(x) = f(x) / g(x) differentiabel i x0 med differentialkvotient

        h'(x_{0})=\frac{f'(x_{0})\cdot g(x_{0})-f(x_{0})\cdot g'(x_{0})}{g(x_{0})^{2}} .

        h'(x_{0})=\frac{f'(x_{0})\cdot g(x_{0})-f(x_{0})\cdot g'(x_{0})}{g(x_{0})^{2}}


Svar #7
06. juni 2014 af Arkimedesanton (Slettet)

Hvad vil det sige, at g(x0) som er en funktionsværdi til punktet x0 er kontinuer? Forstår ikke sammenhængen mellem kontinuitet og differentiabilitet 


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man kan tale om, at en funktion g(x) er kontinuert i et punkt x0. Din formulering er ikke anbefalelsesværdig.

Hvis en funktion g(x) er kontinuert for ethvert x0 i sin definitionsmængde, siger vi, at funktionen g(x) er kontinuert på hele definitionsmængden, eller blot at g(x) er kontinuert.


Skriv et svar til: Differentialregning bevis hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.