Kemi

Spændingsrækken

09. juni 2014 af Larspeter1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Til øvelsen ’Spændingsrækken’ benyttede vi en 0,1 M Cu(NO3)2. Gør rede for hvordan en sådan opløsning kan fremstilles i laboratoriet, både praktisk og beregningsmæssigt


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. juni 2014 af ChemistryIsKey

Hvis kobbernitrat er tilgængeligt på krystallinsk form kan du forholdsvist nemt lave opløsningen. Du ved, at koncentrationen skal være 0,1 M. Herefter vælger du et passende volumen som opløsningen skal have, f.eks. 1 L. Nu ved du, at der må gælde, at

c = n / V  <=>  0,1 M = n / 1 L  <=>  n= 0,1 M · 1 L = 0,1 mol

Denne stofmængde omregnes nu til masse vha. stoffets molare masse

m = n · M = 0,1 mol · 187,6 g/mol = 18,76 g

Således kan du lave opløsningen ved at komme 18,76 g Cu(NO3)2 i en 1 L målekolbe, hvorefter du fylder op til stregen med vand. Herved fås en koncentration på 0,1 M.

Massen af stoffet der skal opløses afhænger naturligvis af det volumen du vælger til opløsningen og én liter er måske for meget i forhold til det du skal bruge - ellers kan du f.eks. vælge 100 mL = 0,1 L eller noget der passer, og lave beregninger ud fra det :)


Skriv et svar til: Spændingsrækken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.