Kemi

Fortynding af eddikesyre

13. juni 2014 af lassen10 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal beregne procentdelen af ren edikkesyre i en husholdningseddike. Der blev udtaget 2,00 ml og dette blev fortyndet med vand indtil den samlede opløsning var på 20,00 ml. Jeg har regnet massen i gram af eddikesyren ud med formlen:

m(CH_3COOH)=M\cdot n

altså molarmassen gange stofmængden. Det antages at 1 liter eddike vejer 1 kg, så \rho=1 g/ml

Når jeg derefter regner procentdelen af eddikesyre ud, skal jeg så anvende 2,00 ml som volumen eller 20,00 ml (omregnet til hhv. 2,00 g og 20,00 g)?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. juni 2014 af Heptan

Eddikesyre har densiteten 1,049 g/mL.

Ved at antage at densiteten er 1 g/mL er der altså 2 g ren eddikesyre i opløsningen, og der vil være 10 volumen-% eddikesyre i. Der vil også være ca. 10 masse-% eddikesyre i opløsningen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. juni 2014 af mathon

Molariteten af de 20,00 mL eddikesyreopløsning c20 bør bestemmes ved titrering.
Derefter har du, at molariteten af de 2,00 mL eddikesyreopløsning er c2 = 10·c20.

     hvorefter masseprocenten bestemmes
     af:
                              p=\frac{c_2\cdot M}{\varrho }\cdot 100 = c_2\cdot \left ( 6005,2\; \frac{L}{mol} \right )
                            


 


Skriv et svar til: Fortynding af eddikesyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.