Dansk

Plzzzz hjælp mig nogle der vil rette mit disposition? Eksame imorgen:(

14. juni 2014 af stine321 - Niveau: 9. klasse
#0
hej, jeg skal analysere og fortolke et eventyr som er skrevet af H.C Andersen, "Det Er Ganske Vist. jeg skal til eksamen imorgen:/ håber jeg får hjælP!:)


handlingsforløb: det springer i tid der er også flashback.

billedplan og realplan: forfatteren har valgt hønsegården for sammenligne det med altså mennesker, han har valgt at det foregår i en hønsegård fordi på det realeplan er det kvinder han vil vise, dvs. at når en flok kvinder snakker snakker, et lyder som en hønsegård, så jeg tror det er det forfatter vil vise med billedplanen til realplan.han viser at det er sådan os mennesker gør.

eventyrtræk: eventyrtræk hænger sammen med genre, der vil jeg vise hvordan man ved at det er et kunsteventyr, så vil jeg gå ind i min tekst og vise at her kan man se det osv.

mågruppe: er det ikke et samfundskritik, hvordan mennesker er og et lille historie kan blive til noget stort. er lidt usikker om det er det håber nogle kan hjæpe:&


Det her er teksten, håber nogle vil læse den og se om jeg har lavet noget rigtigt:/ der kun en dag tilbage til eksamen:(
Det er en frygtelig historie!" sagde en høne, og det omme i den kant af byen, hvor historien ikke var passeret. "Det er en frygtelig historie i hønsehuset! jeg tør ikke sove alene i nat! det er godt at vi er mange sammen på hjalet!" – Og så fortalte hun, så at fjerene rejste sig på de andre høns og hanen lod kammen falde. Det er ganske vist!

Men vi vil begynde med begyndelsen, og den var i den anden kant af byen i et hønsehus. Solen gik ned og hønsene fløj op; en af dem, hun var hvidfjeret og lavbenet, lagde sine reglementerede æg og var, som høne, respektabel i alle måder; idet hun kom til hjals, pillede hun sig med næbbet, og så faldt der en lille fjer af hende.

"Der gik den!" sagde hun, "jo mere jeg piller mig, des dejligere bliver jeg nok!" Og det var nu sagt i munterhed, for hun var det muntre sind mellem de høns, i øvrigt, som sagt, meget respektabel; og så sov hun.

Mørkt var det rundt om, høne sad ved høne og den, som sad hende nærmest, sov ikke; hun hørte og hun ikke hørte, som man jo skal i denne verden, for at leve i sin gode rolighed; men sin anden naboerske måtte hun dog sige det: "Hørte du hvad her blev sagt? Jeg nævner ingen, men der er en høne, som vil plukke sig, for at se godt ud! var jeg hane, ville jeg foragte hende!"

Og lige oven over hønsene sad uglen med uglemand og uglebørn; de har skarpe ører i den familie, de hørte hvert ord, som nabohønen sagde, og de rullede med øjnene og uglemor viftede sig med vingerne: "Hør bare ikke efter! men I hørte sagtens hvad der blev sagt? Jeg hørte det med mine egne ører, og man skal høre meget før de falder af! Der er en af hønsene, som i den grad har glemt, hvad der skikker sig en høne, at hun sidder og piller alle fjerene af sig og lader hanen se på det!"

"Prenez garde aux enfants!" sagde uglefader, "det er ikke noget for børnene!"

"Jeg vil dog fortælle genbougle det! det er sådan en agtværdig ugle i omgang!" og så fløj mutter.

"Hu-hu! uhuh!" tudede de begge to og det lige ned i genboens dueslag til duerne. "Har I hørt det! har I hørt det! uhuh! der er en høne, som har plukket alle fjerene af sig for hanens skyld! hun fryser ihjel, om hun ikke er det, uhuh!"

"Hvor? hvor?" kurrede duerne!

"I genboens gård! jeg har så godt som selv set det! det er næsten en upassende historie at fortælle! men det er ganske vist!"

"Tror, tror hvert evige ord!" sagde duerne, og kurrede ned til deres hønsegård: "Der er en høne, ja der er somme der siger, at der er to, som har plukket alle fjerene af sig, for ikke at se ud som de andre og således vække hanens opmærksomhed. Det er et voveligt spil, man kan forkøle sig og dø af feber, og de er døde begge to!"

"Vågn op! vågn op!" galede hanen og fløj op på plankeværket, søvnen sad ham endnu i øjnene, men han galede alligevel: "Der er tre høns døde af ulykkelig kærlighed til en hane! de havde plukket alle fjerene af sig! det er en fæl historie, jeg vil ikke beholde den, lad gå videre!"

"Lad gå videre!" peb flagermusene, og hønsene klukkede og hanerne galede: "Lad gå videre! lad gå videre!" og så fór historien fra hønsehus til hønsehus og til sidst tilbage til stedet, hvorfra den egentlig var gået ud.

"Der er fem høns," hed det, "som alle har plukket fjerene af sig, for at vise, hvem af dem der var blevet magrest af kærestesorg til hanen, og så hakkede de hinanden til blods og faldt døde ned, til skam og skændsel for deres familie og til stort tab for ejeren!"

Og hønen, som havde mistet den løse lille fjer, kendte naturligvis ikke sin egen historie igen, og da hun var en respektabel høne, så sagde hun: Jeg foragter de høns! men der er flere af den slags! Sligt skal man ikke fortie, og jeg vil gøre mit til, at den historie kan komme i avisen, så går den landet over; det har de høns fortjent og familien med!"

Og det kom i avisen og det blev trykt og det er ganske vist: En lille fjer kan nok blive til fem høns.Håber får svar hurtigt som muligt, håber der er nogle som vil rette den:) det vil hjælpe mig meget og tak for alle de andre hjælp så sødt af jer:)

tak på forhånd:!:)

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2014 af Angeline

hvad skal du have hjælp til? analysen? 


Svar #2
15. juni 2014 af stine321

Ja tak

Svar #3
15. juni 2014 af stine321

Ja har svært ved at finde
Målgruppe:,
Tema
Budskab
Eventyrtræk
Fra teksten, min eksame er imorgen men håber du eller andre kan hjælpe :-) skal først til eksamen eftermiddag, så håber du kan hjælpe:-)

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. juni 2014 af Angeline

undskyld jeg ikke fik hjulpet dig i god tid, jeg skulle nemlig selv forberede mig til en eksamen.


Svar #5
15. juni 2014 af stine321

det gør ikke noge:) 

men min eksame er aflyst

skal først til eksamen imorgen!:/ 

men held og lykke med din eksame:) 

men hber stadig nogle vil hjælpe har den her dag


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. juni 2014 af Angeline

der findes to genre indenfor eventyr: folkeeventyr og kunsteventyr.

den eventyr du arbejder med er en kunst eventyr.


Kendetegn for folkeeventyr:
1. Der er ingen kendt forfatter
2. Stedet er ubestemt
3. Indledes ofte med "Der var engang"
4. Kun det der er nødvendigt for handlingen er medtaget. Der er altså ingen #beskrivelser af
landskaber og lignende.
5. Personerne er typer.
6. Der er overnaturlige væsner: hekse, trolde, alfer, feer osv.
7. Der er overnaturlige ting f.eks. stav som kan gøre en usynlig
8. Hjælper - modstander
9. Konge, prinsesse
10. Tallene 3-7-9-13 forekommer
11. Hjem-ude-hjem
12. Ender godt
13. Er usentimental
14. Mundtlig overleveret


Kendetegn for kunsteventyr:
1. Forfatteren er kendt.
2. Stedet er ofte kendt.
3. Der er beskrivelser af landskab og andet eks. "Der var så dejligt derude på landet, kornet stod
gult" osv.
4. Sproget er ofte mere kompliceret end i folkeeventyr.
5. Der kan forekomme kommentarer fra fortælleren.
6. Der blændes op for handlingen og lige så hurtigt ned igen
7. Ellers mange af de samme kendetegn som for folkeeventyrerne
 

Du kan måske bruge dette til at finde eventyrtrækene i historien


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. juni 2014 af Angeline

historien har et klart budskab. I hønsegården gik sladderen om noget, der var sket i den anden ende af byen. I takt med at historien blev fortalt videre, blev den bedre og bedre. Til sidst havde sladderen pustet en bagatel op til en katastrofe. Vendingen at ”en fjer er blevet til ti høns” er blevet en fast del af dansk sprogbrug som en advarsel mod at tro på sladder. Så kort sagt er budskabet(efter min mening) at man ikke skal tro på alt hvad man hører.


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. juni 2014 af Angeline

https://sites.google.com/site/danskfag/analysemodeller/analysevejeldning-til-eventyr

prøv at bruge den her hjemmeside til din analyse, tror det vil hjælpe :-)


Skriv et svar til: Plzzzz hjælp mig nogle der vil rette mit disposition? Eksame imorgen:(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.