Matematik

Eksponentiel vækst

16. juli 2014 af TerryKanrekhaHugens (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

har fået opgave til at finde ud  : b) hvor mange procent falder koncentration pr. timer ?

mit spørgsmål til denne opgave er : Er det dette formel man skal bruge for at løse denne opgave eller noget andet ?

F=1+r
r=f-1 ?
jeg har fundet selv frem til at vores forskrift hedder : f(x) = 0,3*0,9^x

Vores b = 0,3
Vores a=0,9 

 Også prøvede jeg at regne ud på dette måde ( problemet er at jeg er usikker i det jeg laver ) 

F=1+r
F=
r= -1 = *100=‏

f(x) =0.3*0.9^x
f(x)=b*a^x


b=0,3
a=0,9‏

F=1+0,3=1,3
F=1,3

r=1,3-1=0,3=30% ? ka det passe eller er der noget andet formel jeg skal brug ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juli 2014 af SuneChr

Du er nødt til at skrive opgaven i sin helhed ind her og stille det eller de spørgsmål i forbindelse hermed, som du er i tvivl om for at komme videre. Man kan ikke andet end gætte, usammenhængende, ud fra det, du har skrevet.


Svar #2
16. juli 2014 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

Okay jeg skriver hele opgaven ned så : (men jeg har regenet opgave a) ud allerede) 

Eksponentiel vækst :

Et husdyr får en indsprøjtning me et lægemiddel mod lungebetændelse.

Efter 1 time og efter 24 timer måles koncentrationen af lægemidlet i blodet.

(jeg ved ikke hvordan man laver skema her, men sådan ser skemaet ud )

Timer efter indsprøjtningen            1                 24 

Koncentration i blodet ( - et mærkelige græsk bogstav der ligner m / ml)             0,30            0.030

Koncentratonen af lægemidlet i blodet er en eksponentiel aftagende funktion af tiden


a) bestem en forskrift for funktionen 
svar : a= x2-x1 kvadretrod af  y2 / y1 = 24 -1 kvadretrod af 0,030 / 0,30 = 0,9 
        b= y1 / a^x1 = 0,30/0,9^1 = 0,3 

 b) hvor mange procent falder koncentration pr. timer ? 
( og som du kan se øverst så har jeg prøvet mig frem, men kom ingen veje ) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. juli 2014 af SuneChr

Eksponentialfunktionen ser sådan ud:
f (t)  =  bat     hvor t er tiden i timer efter injektionen af lægemidlet og f (t) er koncentrationen i μg/ml i blodet.
Man har så:
 (I)    0,3  =  ba1
(II)  0,03  =  ba24
Man beregner a ved at dividere (II) med (I) :
0,03 / 0,3  =  a23       ⇒        a23  =  0,1                 ⇒        a  =  0,11/23
Dette a kan da indsættes i (I) :            0,3  =  b·0,11/23             ⇒      b  =  0,3·101/23
f (t)  =  0,3·101/23·(0,11/23)t
  


Svar #4
16. juli 2014 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

jeg bliver altså rigtige meget forrvirt når du bruger noget andet her :S 

kender du fremskrivningsfaktoren ?
hvis du kunne brug den eksemempel, så kunne jeg måske find ud af det 

og hvilken formler har du brugt ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. juli 2014 af SuneChr

b)  For nu at finde ud af, hvor meget koncentrationen falder med pr. time, skal vi se på
fremskrivningsfaktoren  0,11/23  =  0,904736  =  1 + r  ⇒  r  =  - 0,095264
Koncentrationen falder altså med 9,5264% pr time   
 


Svar #6
16. juli 2014 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

hmm 
hvor kommer det : 0,1 tal fra :/? 

og hvorfor skal man divider 1/23 ?
hvis r er alige med r  =  - 0,095264 hvordan kan de lige pludslige blev til 9,5264% pr time  ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. juli 2014 af SuneChr

Genlæs # 3
Benyt rod - og potensregnereglerne.
r er negativ, da væksten er faldende.
0,095264  =  9,5264%
f (t)  =  0,331589·0,904736t


Svar #8
16. juli 2014 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

jeg er ikke helt med  :/ ? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. juli 2014 af SuneChr

Fremskrivningsfaktoren er a og blev beregnet til  0,11/23  =  0,904736
Læs nu # 5 hvorfor  r  =  - 0,095264
b  =  0,3·101/23  =  0,331589 
Nu samler vi så op på størrelserne til eksponentialfunktionen, som da bliver
f (t)  =  0,331589·0,904736 t
Genlæs indlæggene. Potens- og rodreglerne skal du være fortrolig med, ellers kan det være svært at se
fornuften i forløbet.
 


Svar #10
17. juli 2014 af TerryKanrekhaHugens (Slettet)

Tak skal du have :) 
Men jeg forstår det stadigvæk ikke, så jeg prøver i morgen at spørg min lære om det :/ 

Men 1000 tak for al det hjælp du gave mig ^_^


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. juli 2014 af SuneChr

På enkeltlogaritmisk papir kan man indtegne de to kendte punkter og da aflæse a og b. Ganske vist ikke så nøjagtigt som hvis de beregnes som ovenfor beskrevet.


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. juli 2014 af mathon

#0
       "Hvilken formel skal man bruge for at løse denne opgave?"
 

generelt for en eksponentiel funktion
                                                            y=b\cdot a^t
med kendskab til to sæt sammenhørende værdier for t og y

                                                            y_2=b\cdot a^{t_2}
                                                            y_1=b\cdot a^{t_1}          
som ved division giver
                                                            \frac{y_2}{y_1}=a^{t_2-t_1}
hvoraf
                                                            a=1+r=\left (\frac{y_2}{y_1} \right )^{\frac{1}{t_2-t_1}}

.................

specifikt for denne eksponentielle funktion

                                                            1+r=\left (\frac{0,03}{0,3} \right )^{\frac{1}{23}}=0,1^{\frac{1}{23}}=0,904736

                                                            r=0,904736-1=-0,095264=-9,5264\%


Skriv et svar til: Eksponentiel vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.