Matematik

Kugle K

12. august 2014 af jihudsif (Slettet) - Niveau: A-niveau

I et koordinatsystem i rummet er en kugle K givet ved ligningen

x^2-4x+y^2+2y+z^2-2z=36

og en linje L er bestemt ved parameterfremstillingen

(x,y.z) = (-8,2,-3)+t.(-5,7,-3) , t ∈ R

a) undersøg, om L er tangent til K.

Radius : 7

Centrum = 2,(-1),1

Vi skal nu undersøge om L er tangent til K. 

 = (-8-5t-2)^2 + (2+7t+1)^2 + (-3-3t-1)^2

= 83t^2 + 166t + 125

Skal man så finde diskriminanten? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. august 2014 af Hippocampus (Slettet)

Brug dist-formlen og udregn afstanden fra centrum C (2,-1,1) til linjen L. Er afstanden lig med kuglens radius er L tangent til K. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#0

Kuglens radius er ikke lig med 7, men √42 .

Undersøg, om linien har 0, 1, eller 2 skæringspunkter med kuglen, dvs. ved at undersøge fortegnet for skæringsligningens diskriminant. Hvis diskriminanten er lig med 0, er der netop 1 skæringspunkt, og linien vil da være en tangent til kuglen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. august 2014 af Hippocampus (Slettet)

#2 

Vil du sige, at den fremgangsmåde er nemmere end den beskrevet i #1? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det vil jeg, for man skal i #1 først udlede et udtryk for afstanden fra et punkt (kuglens centrum) til linien givet ved parameterfremstillingen i 3 dimensioner.


Svar #5
12. august 2014 af jihudsif (Slettet)

#2

Er der en formel til det? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man kan beregne afstanden fra et punkt C til en linie givet ved parameterfremstillingen

        OP = OQ + t·r , t ∈ R ,

hvor Q er et fast punkt på linien og r er en retningsvektor for linien, ved at finde minimum for afstandskvadratet

        |CP|2 = |OQ + t·r|2 = t2·|r|2 + 2t·(OQr) + |OQ|2

der er et 2.-gradspolynomium i t, og man finder dette minimum til

        |CP|min2 = |OQ|2 - (OQr)2/|r|2

Benytter man opgavens oplysninger, OQ = [-8;2;-3] og r = [-5;7;-3] har man

         |CP|min2 = (-8)2 + 22 + (-3)2 - (8·5+2·7+3·3)2/((-5)2+72+(-3)2)

                     = 64 + 2 + 9 - (40+14+9)2/(25+49+3)

                     = 77 - 632/83 = 77 - 3969/83 = 2422/83 < 42

så denne fremgangsmåde (#1) er måske alligevel hurtigere.


Svar #7
13. august 2014 af jihudsif (Slettet)

#1

Hvordan skal vi udregne svaret via metoden i #1?

dist(a,P(x,y,z)) = l ax0 + by0 + cz0 + d l /kvadratrod a^2+b^2+c^2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er gennemgået i #6.


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der var desværre en fejl i #6. Den korrigerede udgave kommer her

Man kan beregne afstanden fra et punkt C til en linie givet ved parameterfremstillingen

        OP = OQ + t·r , t ∈ R ,

hvor Q er et fast punkt på linien og r er en retningsvektor for linien, ved at finde minimum for afstandskvadratet

        |CP|2 = |CQ + t·r|2 = t2·|r|2 + 2t·(CQr) + |CQ|2

der er et 2.-gradspolynomium i t, og man finder dette minimum til

        |CP|min2 = |CQ|2 - (CQr)2/|r|2

Benytter man opgavens oplysninger, CQ = [-10;3;-4] og r = [-5;7;-3] har man

         |CP|min2 = (-10)2 + 32 + (-4)2 - (10·5+3·7+4·3)2/((-5)2+72+(-3)2)

                     = 100 + 9 + 16 - (50+21+12)2/(25+49+3)

                     = 125 - 832/83 = 125 - 83 = 42

hvorfor linien er tangent til kuglen.


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen for skæring mellem kuglen

        (x-2)2 + (y+1)2 + (z-1)2 = 42

og linien med parameterfremstillingen

        [x,y,z] = [-8;2;-3] + t·[-5;7;-3]

bliver så

        (-8-5t-2)2 + (2+7t+1)2 + (-3-3t-1)2 = 42 ,

        (5t+10)2 + (7t+3)2 + (3t+4)2 = 42 ,

        25t2 + 100t + 100 + 49t2 + 42t + 9 + 9t2 + 24t + 16 = 42 , eller

        83t2 + 166t + 83 = 0 , eller

        (t+1)2 = 0 ,

dvs. dobbeltløsning, og diskriminanten er lig med 0.


Svar #11
13. august 2014 af jihudsif (Slettet)

#10

Er det en anden mulighed at løse opgaven på? 

Den er nemlig meget mere forståelig. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, i #10 benyttes metoden beskrevet i #2, som du selv lagde op til i #0.

I #9 benyttes metoden beskrevet i #1.


Svar #13
13. august 2014 af jihudsif (Slettet)

Okay. Tak


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. august 2014 af mathon

#11

   måske kan nedenstående bedre forståelsen af #9


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. august 2014 af mathon

se


Skriv et svar til: Kugle K

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.