Matematik

problemer med ligninger med forskellige parenteser

13. august 2014 af nongben (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

a - {a2 - [a2 - (1 - a) * (2 - a) + 2]}

har problemer med løse den her opgave.. forstår ikk ideen om de forskellige parentese når de tæt på hinande


Svar #1
13. august 2014 af nongben (Slettet)

#0

1)   a - {a2 - [a2 - (1 - a) * (2 - a) + 2]}

2)  3 - (d - 2) * [( 1 - a) + (-3 + 2a)] - 5a

har problemer med løse den her opgave.. forstår ikk ideen om de forskellige parentese når de tæt på hinande


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der er ikke tale om ligninger, men om at reducere udtryk.

Benyt, at man kan hæve og sætte en plusparentes uden videre. Man kan hæve eller sætte en minusarentes ved at ændre fortegn på hvert led inde i parentesen.

Når der er parenteser i flere lag, kan de hæves indefra og ud, eller udefra og ind.

Man ganger to flerleddede størrelser med hinanden ved at gange hvert led i den ene størrelse med hvert led i den anden.


Svar #3
13. august 2014 af nongben (Slettet)

kan du lave et exemple for opg 1 eller 2 med visninger hvordan du gør styk for styk


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

I 1) formoder jeg, at du med a2 mener a2 . Man har så

1) a - {a2 - [a2 - (1 - a) · (2 - a) + 2]}       (hæv den ydre minusparentes)

    = a - a2 + [a2 - (1 - a) · (2 - a) + 2]     (hæv nu den ydre plusparentes)

    = a - a2 + a2 - (1-a)·(2-a) + 2            (træk sammen og gang produktet af de to toleddede størrelser ud)

    = a + 2 - (2-a-2a+a2)                      (træk sammen og hæv minusparentesen)

    = a + 2  -2 +3a -a2                        (træk sammen)

    = 4a - a2 .


Svar #5
13. august 2014 af nongben (Slettet)

hvad gør de sidste 2 forskellige parenteser efter 2?

og det vil sige a²+a² giver 2?

og a*a gir da a²? da du nu skriver (2-a-2a+a²) burde det så ikk være (2-a²-2a+a²)


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

"hvad gør de sidste 2 forskellige parenteser efter 2?"

  De afslutter parenteser, der er påbegyndt længere til venstre i udtrykket.
 

"og det vil sige a²+a² giver 2?"

  Nej. -a2 + a2 = 0 ; tallet 2 er tallet 2 yderst til højre i linien ovenover.
 

"og a*a gir da a²? da du nu skriver (2-a-2a+a²) burde det så ikk være (2-a²-2a+a²)"

  Ja, a·a = a2 , men (2-a-2a+a²) = 2 - 3a + a2 .


Svar #7
13. august 2014 af nongben (Slettet)

så de 2 parenteser til højre gør ingen ting

men igen hvordan kan det være (2-a-2a+a²) kun bliver et a efter a*a

ellers er jeg rimeligt med på resten


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jo, de parenteser markerer jo, hvor de respektive parenteser ender.

Læs nu hvad jeg skrev i #6

        (2-a-2a+a²) = 2 - 3a + a2


Svar #9
13. august 2014 af nongben (Slettet)

ahh nu for jeg forstået det :p skulle lii bankes ind i hovedet men

sidste 2 spøørgsmål

slut resultat er jo 4a-a²

ville det ikke være 3a² så?'

og 3 - (d - 2) * [( 1 - a) + (-3 + 2a)] - 5a   ville parenteserne betyde det samme some i opg 1?


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, man kan ikke reducere led med a og led med a2 ; det er algebraisk to forskellige "slags".

I den anden opgave er der også flere lag af parenteser. Til en parentes hører en start ( eller [ , og en slutning ) eller ].


Svar #11
13. august 2014 af nongben (Slettet)

tusind tak for hjælpen


Skriv et svar til: problemer med ligninger med forskellige parenteser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.