Matematik

funktioner

16. august 2014 af Malene121 (Slettet) - Niveau: C-niveau

funktionen f(x)= b*x^a opfylder at,
f(32)=402 og f(243)=603

Bestem tallene a og b ??

- hvordan skal denne opgave løses;

Er gået igang med den, men ved ikke hvad jeg skal efter


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. august 2014 af Hippocampus (Slettet)

Du opstiller et ligningsystem, hvor du indsætter værdierne opgivet i opgaven. 

(1): 402 = b*32^a 

(2): 603 = b*243^a 

Divider (2) med (1). Du kan nu isolere a først og derefter indsætte a-værdien i en af ligninger for at finde b-værdien. 


Svar #2
16. august 2014 af Malene121 (Slettet)

Hvordan skal jeg dividere dem?

har brugt formlen y_2/y_1 = (x_2/x_1)^a


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. august 2014 af peter lind

Det er også det du skal, så løs den ligning, der fremkommer når du indsætter de aktuelle tal


Svar #4
16. august 2014 af Malene121 (Slettet)

Det har jeg gjort i bilaget


Svar #5
16. august 2014 af Malene121 (Slettet)

men kan ikke komme videre


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. august 2014 af peter lind

Så indsætter du det fundne a i en af de oprindelige ligninger. Det giver en ligning til bestemmelse af b


Svar #7
16. august 2014 af Malene121 (Slettet)

Ja, spørger om hvad jeg skal efter? kan ikke komme videre


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. august 2014 af peter lind

?? Det har du jo fået svar på i #6


Svar #9
16. august 2014 af Malene121 (Slettet)

har jo ikke fundet a endnu?


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. august 2014 af peter lind

I #3 skriver jeg at du skal løse den fremkomne ligningen. Løsningen til ligningen giver a og det skriver du i #4, at det har du gjort. Hvor langt er du kommet og hvad er problemet nu ?


Svar #11
16. august 2014 af Malene121 (Slettet)

Vil det sige a=1.5? 


Svar #12
16. august 2014 af Malene121 (Slettet)

hvilken ligning skal, jeg så bruge til at finde b?


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej, a er ikke lig med 1,5 . Løs ligningssystemet, som blev stillet op for dig i #1. Bemærk, at det kan skrives

        2·201 = b · (25)a

        3·201 = b · (35)a .

Herefter skulle det være muligt at bestemme a og b ved hovedregning uden brug af lommeregner.


Svar #14
16. august 2014 af Malene121 (Slettet)

vil det sige at 

402=b*(32)^a 

603=b*(243)^a

Men hvordan skal jeg stille dem op? så det hele bliver et led? 


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, det er jo ligningssystemet fra #1. Ved at skrive det på formen i #13, ser man let, hvad løsningen er.

Divider den nederste ligning med den øverste:

        3/2 = ((3/2)5)a = (3/2)5a

og aflæs heraf værdien af a. Indsæt den fundne værdi for a i en af dde to ligninger til bestemmelse af b.


Brugbart svar (0)

Svar #16
17. august 2014 af peter lind

Den af Andersen foreslået metode er langt det smarteste; men hvis man ikke kan se denne samenhæng mellem disse tal eller der ikke er en pæn sammenhæng kan man bruge

y2/y1 = (x2/x1)a <=> ln(y2/y1) = a*ln(x2/x1)  <=> a = ln(y2/y1)/ln(x2/x1)


Skriv et svar til: funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.