Matematik

Plan i rummet

09. september 2014 af Banff (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :-)

Jeg har en opgavetekst jeg ikke forstår, nogen der kan hjælpe.

Opgavetekst.

"Bestem skæringslinjen mellem planen alpha og yz-planen"

Alpha: 2x-y+4z+12=0


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2014 af PeterValberg

x = 0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. september 2014 af peter lind

YZ planen har ligningen x=0, så det er de punkter i alpha planen som har x koordinaten 0


Svar #3
09. september 2014 af Banff (Slettet)

Jeg er stadig ikke helt med, er det 2 ligninger med 2 ubekendte ?

Jeg er med på x=0 og z=0 når linjen skærer y-aksen, og tilsvarende for x-aksen og z-aksen


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2014 af peter lind

I YZ planen har den ligningen y+4z=0. Hvis den skal beskrives i et 3 dim rum skal du bruge en parameterfremstilling. Her kan du nemmest sætte parameterne til at være z


Svar #5
10. september 2014 af Banff (Slettet)

Hej :-)

Jeg får en ret linje`s ligining y=4z+12, som jeg skal skrive om til en vektor.

Er der en der kan hjælpe, jeg er helt blank


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

I rummet er y = 4z + 12 ikke ligningen for en ret linie, men ligningen for en plan.

Skæringslinien har parameterfremstillingen

        [x ; y ; z] = [0 ; 4t+12 ; t] , t ∈ R .

En retningsvektor for linien er vektoren r = [0 ; 4 ; 1] .


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. september 2014 af peter lind

Det er nu y+4z+12=0 der er ligningen.

Du kan vælge at lade z være parameteren og bruge det til at finde parameterfremstillingen

alternativ

Find to punkter på linjen og find ud fra disse en retningsvektor

Hvis du vælger den første har x=0, y=-4z-12, z=z du kan evt. omdøbe parameteren til t


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Planens ligning er angivet i #0 til

        2x-y+4z+12 = 0

så med x = 0 fås     -y + 4z + 12 = 0 , dvs.

        y = 4z + 12


Svar #9
10. september 2014 af Banff (Slettet)

Jeg er stadig i tvivl om koordinatsættet, retningsvektoren er jeg med på.

Se vedhæftet PDF-fil, er det rigtigt forstået ?

Vedhæftet fil:Parmeterfremstilling.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #10
10. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, det bliver (se #6)

        [x ; y ; z] = [0 ; 12 ; 0] + t·[0 ; 4 ; 1] , t ∈ R .


Skriv et svar til: Plan i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.