Matematik

Kombinatorik i et spil

27. september 2014 af Koburg58 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

En firkantet spiral med 115 felter, og 30 spørgsmål fordelt igennem spillet. Der spilles med 2 terninger. Har fundet på et spørgsmål, men er i tvivl om, hvordan jeg regner det ud. Man ikke benytte samme spørgsmål det samme sted igen, og rækkefølgen er ligegyldig.

Hvor mange forskellelige kombinationer kan spørgsmålene fordeles på?

Er det ikke,

K(115,30) = \frac{115!}{(115-30)!\cdot 30!} =

WordMat vil ikke regne det ud, det er også forståeligt, da det er et lige lovligt stort tal. Har prøvet med videnskabelig notation, men stadigvæk ikke.

Er der ellers andre ideér, hvori kombinatorik er i spillet og eventuelt nogle flere sandsynligheds ideér.


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. september 2014 af SuneChr

Mon ikke du tænker på, hvor mange forskellige rækkefølger 30 forskellige kort kan lægges i række på?
I fald er det    30 ! = 30·29·28· ... ·3·2·1


Svar #2
27. september 2014 af Koburg58 (Slettet)

#1

Jo det giver bedre mening, men hvorfor skal det beregnes som 30!


Svar #3
27. september 2014 af Koburg58 (Slettet)

#1

Har du eventuelt flere ideér, som jeg kan beregne og sætte ind i undersøgelsen.


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. september 2014 af SuneChr

# 2
Antag, at vi har 30 tomme pladser ved siden af hinanden.
  1. kort kan da placeres på 30 måder,
  2. kort kan da placeres på 29 måder,
  ..........
 30. kort kan da placeres på 1 måde.
Vi har 30 sådanne valg, og skal multiplicere hver af deres muligheder med hinanden.
Men det er vigtigt, at alle kortene er forskellige. Er der ens kort undervejs bliver udregningen en anden.
30 ! ≈ 1032


Svar #5
27. september 2014 af Koburg58 (Slettet)

#4

Mange tak sune.

Se #3; har du ideér til undersøgelser, hvori kombinatorik og sandsynlighedsregning indtræder i spillet, det vil betyde rigtig meget, da jeg godt kunne bruge nogle flere ideér (undersøgelser)


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. september 2014 af SuneChr

# 3
De 30 kort kan f.eks. indeholde 6 kategorier af spørgsmål:
5 kort med spørgsmål i naturvidenskab
5 kort med spørgsmål i geografi
5 kort med spørgsmål i underholdning
5 kort med spørgsmål i kunst
5 kort med spørgsmål i sport
5 kort med spørgsmål i "joker" dvs. alt muligt mellem himmel og jord.
Lise har fået 7 spørgsmål undervejs i spillet. Hun kan ikke li' sportsspørgsmål. Hvad er sandsynligheden for, at hun fik 3 med sport og 4 med "joker" ?
_______________
De 30 kort er stadig forskellige, hvis kategorierne blander sig imellem hinanden.


Svar #7
27. september 2014 af Koburg58 (Slettet)

Rigtig god undersøgelse, tusind tak sune ! :) Er nedestående rigtigt ?

P(H)=\frac{3}{7}\cdot \frac{4}{7}=\frac{3\cdot 4}{7\cdot 7}=\frac{12}{49} = 0,2448.. \approx 24,9 procent


Brugbart svar (1)

Svar #8
28. september 2014 af SuneChr

# 6
Eksemplet med Lise skal forstås: hvis hun, som den første, ved spillets start, får lov at trække 7 tilfældige kort. Hvad er da sandsynligheden for det nævnte?
Det kompliceres naturligvis ved, at et kort kasseres, når det har været brugt én gang.


Svar #9
28. september 2014 af Koburg58 (Slettet)

#8

Men er det rigtigt i #7 - hvis ikke - hvordan skal det så regnes ud


Brugbart svar (1)

Svar #10
28. september 2014 af SuneChr

# 7  Nej           se # 8

\frac{K_{5,3}\cdot K_{5,4}}{K_{30,7}}


Svar #11
28. september 2014 af Koburg58 (Slettet)

#10

Forstår ikke helt, hvordan du kommer frem til, at det skal opstillet på den måde, og hvorfor det er netop de skal, der benyttes.


Brugbart svar (1)

Svar #12
28. september 2014 af SuneChr

Jeg tror, du bør ha' den regel i spillet, at forinden man starter, fordeles bunken med de 30 spørgsmål til spillerne, så de har en bunke hver og får undervejs stillet spørgsmålet fra deres egen bunke. Da vil sandsynlighederne blive lettere at håndtere. Da vil da gælde formlen, som beskrevet # 10.


Brugbart svar (1)

Svar #13
28. september 2014 af SuneChr

# 11
3 med sport kan vælges blandt 5 på K5,3 måder
4 med "joker" kan vælges blandt 5 på K5,4 måder
De to ganges og kaldes de gunstige udfald, som står i tælleren og
antal mulige udfald  K30,7  som står i nævneren. 


Svar #14
28. september 2014 af Koburg58 (Slettet)

#12

Det er meningen, at man rykker rundt med en brik og kan så lande på et spørgsmål, som der er en af felterne ud af de 115 felter i alt. Men jeg må sandsynligvis også undersøge, det som angivet, selvom det ikke helt indgår i spillet på den måde. Forstår dog ikke helt fremgangsmåden i formelen, som beskrevet i #11. Så hvis du har nogle undersøgelser, der er lidt nemmere at undersøge i kombinatorik og sandsynlighedsregning, så bliver det lidt nemmere, at fremlægge om her i morgen mandag.


Brugbart svar (1)

Svar #15
28. september 2014 af SuneChr

Generelt gælder der:
I en krukke ligger
7 stk røde kort
3 stk grønne kort
5 stk gule
Der udtrækkes tilfældigt 4 kort fra krukken.
Hvad er sandsynligheden for, at der er trukket
2 røde, 1 grønt og 1 gult kort?

Svar:\frac{K_{7,2}\cdot K_{3,1}\cdot K_{5,1}}{K_{15,4}}


Brugbart svar (0)

Svar #16
28. september 2014 af SuneChr

Jeg forstår godt, hvordan denne spiral ser ud. Der forekommer et spørgsmålsfelt i ca. hver 3. eller 4. felt.
Man kunne f.eks. sige, hvor stor sandsynligheden er for at ramme et spørgsmålsfelt næste gang, man skal rykke. Med to terninger kan man rykke fra 2 til 12 pladser frem.


Svar #17
28. september 2014 af Koburg58 (Slettet)

Tusind tak for alle dine svar Sune :-)

Brugbart svar (0)

Svar #18
28. september 2014 af SuneChr

# 16 fortsat
SP 2809140122.PNG
 

Vedhæftet fil:SP 2809140122.PNG

Svar #19
28. september 2014 af Koburg58 (Slettet)

#18

Vil du komme med den fulde beskrivelse af, hvordan du kommer frem til, der er 30 % chance for det ? :-)


Svar #20
28. september 2014 af Koburg58 (Slettet)

Er det rigtigt

\left (\frac{1}{6}\cdot \frac{1}{6} \right )+\left (\frac{1}{6}\cdot \frac{1}{6} \right ) = P(3)

\left (\frac{1}{6}\cdot \frac{1}{6} \right )+\left (\frac{1}{6}\cdot \frac{1}{6} \right )+ \left (\frac{1}{6}\cdot \frac{1}{6} \right ) =P(7)

\left (\frac{1}{6}\cdot \frac{1}{6} \right )+\left (\frac{1}{6}\cdot \frac{1}{6} \right )=P(10)


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.