Matematik
Integration
Hej,
Hvordan kan man sige, at: [-1/s · e-st · t(n+1)]t = 0t = ∞ = 0? Min lommeregner siger, udtrykket er ikke-defineret, når den sætter ∞ ind i stedet for t.
Tak på forhånd.
Svar #2
28. september 2014 af Haxxeren
#1
Ja, okay.
Hvorfor har man egentlig ikke en integrationskonstant, når man benytter et integral i en laplacetransformation?
Svar #3
28. september 2014 af Andersen11 (Slettet)
#2
Det har man vel også, men i et uegentligt, bestemt integral er den jo uden betydning.
Svar #4
28. september 2014 af Haxxeren
#3
Okay.
Et andet spørgsmål:
Vi ved, at laplacetransformationen af tn er n!/(sn+1), hvor n = 0, 1, 2...
Laplacetransformationen af ta (med a som et positivt tal) er Γ(a + 1)/sa+1, hvor
Γ(a + 1) = ∫0∞(e-tta)dt.
Hvordan man kan se, at Γ(a + 1) = n! for a = n?
Svar #5
28. september 2014 af Andersen11 (Slettet)
For heltallig , positiv n har man
∫ e-t ·tn dt = -e-t · tn + n · ∫ e-t ·tn-1 dt
= -e-t · tn - n · e-t · tn-1 + n·(n-1) · ∫ e-t · tn-1 dt
... = -e-t · (tn + n·tn-1 + n·(n-1)·tn-2 + ... + n·(n-1)·...·2·t + (n!))
Med grænserne 0 til ∞ i integralet er det kun det sidste led, der giver et bidrag forskelligt fra 0, så
0∫∞ e-t ·tn dt = n! .
Svar #8
28. september 2014 af Haxxeren
#7
Jeg fangede dog ikke, hvordan du kom frem til: + ... + n·(n-1)·...·2·t + (n!))
Vil du prøve at forklare det?
Jeg kan kun se følgende tendens:
-e-t · (tn + n·tn-1 + n·(n-1)·tn-2 + n·(n-1)·(n-2)·tn-3) + n·(n-1)·(n-2)·(n-3) · ∫ e-t · tn-4 dt
osv.
Svar #9
28. september 2014 af Andersen11 (Slettet)
#8
Man ender jo så med et led
n·(n-1)·(n-2)·(n-3)·...·3·2 · ∫ e-t·t dt = n·(n-1)·(n-2)·(n-3)·...·3·2 · (-e-t ·t + 1 · ∫ e-t dt )
= -e-t · t · n·(n-1)·(n-2)·(n-3)·...·3·2 - e-t · n!
Svar #10
28. september 2014 af Haxxeren
#9
Nu kan jeg se det, tak.
Kan du evt. se, hvordan de løser eksempel 5 i det følgende link?:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/31729551/1.jpg
Jeg kan ikke se, hvordan de får brugt de to indledende formler i eksempel 5.
Svar #12
28. september 2014 af Haxxeren
#9
Jeg er gået lidt i stå med følgende integral:
I = ∫0∞ e-st 2ωcos(ωt)dt
Jeg synes, at jeg går i ring, når jeg prøver at integrere.
Svar #14
29. september 2014 af Andersen11 (Slettet)
#13
Ved at integrere partielt finder man
∫ e-at ·cos(t) dt = -(1/a)·e-at·cos(t) dt - (1/a)·∫ e-at·sin(t) dt
= -(1/a)·e-at·cos(t) dt +(1/a2)·e-at·sin(t) - (1/a2)·∫ e-at·cos(t) dt
så
∫ e-at ·cos(t) dt = (a2/(1+a2)) · ((1/a2)·sin(t) - (1/a)·cos(t))·e-at .
Derfor får man
0∫∞ e-at ·cos(t) dt = a/(1+a2) , a > 0 .
Det søgte integral er da
I = 2·0∫∞ e-(s/ω)ωt · cos(ωt) d(ωt) = 2·(s/ω) / (1 + (s/ω)2) = 2sω / (s2 + ω2) .
Svar #15
29. september 2014 af Haxxeren
#14
Er der ikke en fejl med fortegn? Skulle det ikke være + (1/a) · ∫ e-at·sin(t) dt i anden linje?
Svar #16
29. september 2014 af Andersen11 (Slettet)
#15
Nej, for det er jo - (-1/a)·∫ e-at·(cos(t))' dt
Svar #17
29. september 2014 af Haxxeren
#16
Nårh jo.
Lægger du så integralerne sammen, dvs.:
(1/a2 + 1) ∫ e-at ·cos(t) dt = -(1/a)·e-at·cos(t) + (1/a2)·e-at·sin(t)?
Svar #18
29. september 2014 af Andersen11 (Slettet)
#17
Ja, netop. Hvis "q" står for integralet ∫ e-at ·cos(t) dt har man jo efter at have integreret partielt to gange, at
q = f1(t) + f2(t) - (1/a2)·q
og så isolerer man q.
Svar #19
29. september 2014 af Haxxeren
#18
Super.
Hvordan ved du, at a > 0?
og hvad laver du til sidst i #14? Jeg kan godt se, at a = s, men hvad med ω?
Svar #20
29. september 2014 af Andersen11 (Slettet)
#19
Det er et krav, at a > 0 for at integralet eksisterer.
a = s/ω , ikke a = s . Det skiftes til ωt som ny variabel i integralet, så det umiddelbart kan sammenlignes med integralet, der lige blev udregnet.
