Matematik

Geogebra og ligning

03. oktober 2014 af sofiejesen (Slettet) - Niveau: 9. klasse
Jeg har lavet en bro (Humber Bridge) i geogebra og jeg skal fremlægge det i næste uge, men jeg ved simplehent ikke hvad jeg skal sige! Målestoksforholdet er 1:1000.

Så vil jeg også spørge om i kan finde nogle formler/ligninger af broen
Vedhæftet fil: image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2014 af PeterValberg

Buestykket mellem de to "pyloner" er en parabel, 
hvor ligningen er af typen y = ax2 + bx + c

Det ser ud til, at du kender tre punkter på denne parabel, -
"fastgørelsespunkterne" på "pylonerne" samt toppunktet
midt i mellem (det er svært at se, hvad der står på din tegning)

Vha. disse tre punkters koordinater (x1,y1), (x2,y2) og (x3,y3)
kan du bestemme værdierne for a,b og c vha. tre ligninger med tre ubekendte
og dermed har du ligningen for parablen.

Indsæt de tre punkters koordinater i modellen og løs som 3 lign. med 3 ubekendte

\begin{align*} y_1 &=a(x_1)^2+bx_1+c \\ y_2&=a(x_2)^2+bx_2+c \\ y_3&=a(x_3)^2+bx_3+c \end{align*}

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. oktober 2014 af SuneChr

Enig med  # 1.
# 0  Du må have haft en forskrift, endda tre af slagsen, da du lod broen tegne, - også for de to dele af bærekablet udenfor pylonerne. De har ikke samme forskrift, da de er funderet, forankret, i to forskellige afstande fra pylonerne. Forskriften for disse beregnes på samme måde som for den del af bærekablet, som spænder over pylonerne, som vist i # 1.
Det kan så undre, at de to afstande ikke er lige store ! ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2014 af SuneChr

Her er lidt fra ingeniørernes tegnebord:
http://www.humberbridge.co.uk/explore_the_bridge/engineering/technical_information.php  
Sidekablerne "går lige ned" i ankerblokkene efter denne tegning. Afstandene fra pylonerne er, rigtig nok, forskellige.


Svar #4
03. oktober 2014 af sofiejesen (Slettet)

Hej Peter Valberg

tak for hjælpen, men synes at det er svært at forstå, hvad du mener? kan godt forstå, at du har brugt lang tid på at skrive det, men kan du godt hjælpe mig, og prøve at forklare det mere detaljeret:)

tak på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. oktober 2014 af PeterValberg

Hvis du lige skriver koordinaterne på de tre punkter, jeg nævnte i #1
(toppen af de to "pyloner" og midtpunktet på hængekablet mellem dem)
så skal jeg hjælpe dig med at opstille de tre ligninger og give dig nogle
hints til, hvordan du løser dem :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. oktober 2014 af PeterValberg

Det er disse tre punkter, jeg tænker på

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
05. oktober 2014 af sofiejesen (Slettet)

tak, men har fået det klaret! vil bare spørge om du ved at hvis jeg har brugt målestoksforholdet 1:1000 i geogebra, hvor meget er så en 1 centimeter/en terning/firkant i geogebra 


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. oktober 2014 af PeterValberg

1:1000 betyder, at én centimeter på tegningen svarer til 1000 cm (10 m) i "virkeligheden".

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Geogebra og ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.