Kemi

Hvordan fortynder jeg?

06. oktober 2014 af lulu8 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Hvis jeg nu skal fremstille nogle opløsninger og vi har stamopløsninger på 0,100 M, og vil gerne fortynde det til 0,001 M, hvordan gør jeg det? Skal man bruge en bestemt formel? Jeg skal bruge 100 mL af hver opløsning


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. oktober 2014 af mathon

Du har
                     V_{stam}\cdot \left ( 0,100\; M \right )=\left ( 0,100\; L \right )\cdot \left ( 0,001\; M \right )         

                      V_{stam}=\frac{0,001}{0,1}\cdot \left ( 0,100\; L \right )=0,01\; L=\mathbf{\color{Red} 10\; mL}

   For at fremstille 100 mL 0,001 M opløsninger ud fra 0,100 M stamopløsninger,
   skal 10 mL stamopløsning fortyndes med demivand til 100 mL-mærket.


Svar #2
06. oktober 2014 af lulu8 (Slettet)

Skal jeg så bare med en fuldpipette udtage 10 mL af stamopløsning også er den fortyndet eller skal jeg fortynde med vand?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. oktober 2014 af Heptan

Du skal tage 10 mL af stamopløsningen med din fuldpipette, og sprøjte det ned i din målekolbe. Og så hælder du vand op til stregen (så det samlede volumen er 100 mL). Og så ryst grundigt (husk prop...)


Svar #4
06. oktober 2014 af lulu8 (Slettet)

Men det er da ikke 10 mL men 1 mL. Det siger min lommeregner ihvertfald


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. oktober 2014 af Heptan

#4 Din lommeregner har ret


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. oktober 2014 af mathon

Sorry

Du har
                     V_{stam}\cdot \left ( 0,100\; M \right )=\left ( 0,100\; L \right )\cdot \left ( 0,001\; M \right )         

                      V_{stam}=\frac{0,001}{0,1}\cdot \left ( 0,100\; L \right )=0,01\; L=\mathbf{\color{Red} 1\; mL}

   For at fremstille 100 mL 0,001 M opløsninger ud fra 0,100 M stamopløsninger,
   skal 1 mL stamopløsning fortyndes med demivand til 100 mL-mærket.


Svar #7
06. oktober 2014 af lulu8 (Slettet)

Tak til jer begge :-)


Skriv et svar til: Hvordan fortynder jeg?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.