Matematik

Ligning

08. oktober 2014 af nøddeb (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan løser man dette? 

x_{t+1} = \frac{2}{3}x_{t} + 9 hvor x0 = -5 ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2014 af LeonhardEuler

Hvad lyder opgaveformulering på? Det ser en smule mærkeligt ud. Har du skrevet opgaven korrekt ind?


Svar #2
08. oktober 2014 af nøddeb (Slettet)

Ja, det er en differensligning :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der er tale om en iteration

        xj+1 = (2/3)xj + 9 , med x0 = -5

Man har så

        xj = (2/3)j·x0 + 9·∑j-1k=0 (2/3)k → 0 + 9·(1 - (2/3)) = 27 for j → ∞ .


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. oktober 2014 af LeonhardEuler

#2 : Jeg må indrømme, at jeg aldrig har hørt om det emne nogensinde. Her må  der nogle andre ind og hjælpe til.   ... men det lyder som et spændende emne, så det kan være jeg skulle se på det senere. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#4:  Differensligninger anvendes i et væld af applikationer. Eksempler:

Moderne høreapparater ændrer lydbilledet ved brug af differensligninger ( digtale filtre ).

Robotter og numeriske maskiner reguleres af differensligninger  ( digital reguleringsteknik ).

Procesanlæg reguleres på samme måde.

Det er selvfølgeligt computere, der står bag beregningerne ( real-time ), og fordelene er bl.a:

Løbende ændring af af filtre, ingen  temperaturafhængighed ( i modsætning til analoge kredsløb ), 100% nøjagtige beregninger i filtre ( og tildels ved målinger ).

Det er kort sagt særdeles udbredt, og i høj grad anvendeligt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. oktober 2014 af LeonhardEuler

#5 : Igen, det lyder meget spændende, og det er helt klart noget, som jeg skal se på.

Tak for introduktionen.    :-)


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.