Matematik

Bestemmelse af koordinatsæt til projektionen af punkt på linje

13. oktober 2014 af KitlerKat (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! 

Jeg har fået stillet en opgave som lyder således: 
"Bestem koordinatsættet til projektionen af parablens toppunkt på l

Hvordan griber jeg opgaven an?

Jeg har udregnet følgende:
Toppunktet:   (4;-2,5)
Linje l:           y=½x+½

Parablen har ligningen:
y = x2 - 8x + 13,5 

På forhånd, tak! 
Og fortsat god aften :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2014 af mathon

Toppunktet (4;-2,5)'s  projektionspunkt på linjen  y =(1/2)x + (1/2)
er skæringpunktet mellem linjen gennnem (4;-2,5) vinkelret på y =(1/2)x + (1/2).

Vinkelret på y =(1/2)x + (1/2) vil sige med hældningstal -2

dvs linjen  m:  y = -2x + b gennem  (4;-2,5)           (produktet af ortogonale linjers hældningstal er -1)
altså      -2,5 = -2·(4) + b   hvoraf

               b = 5,5  =  11/2

skæringspunktet mellem
                                             m:   y = -2x + (11/2)
og                                           l:   y = (1/2)x + (1/2)
er det søgte projektionspunkt.
                         


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Beregn først afstanden d fra toppunktet T til linien l. Hvis n er en normalvektor til linien l, vil punktet T's projektion på linien l da være et af de to punkter med stedvektoren

        OP = OT ± d·n/|n| .

Det af de to punkter, der ikke ligger på linien l, bortkastes.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2014 af mathon

Uanset den valgte fremgangsmåde - #1 eller #2 - stemmer resulaterne overens.


Svar #4
13. oktober 2014 af KitlerKat (Slettet)

Mathon: 
De to ligninger sættes lig med hinanden
-2x + 5,5 = 0,5x + 0,5
Hvor x isoleres
5 = 2,5x  
x = 2 

x-værdien indsættes i den ene ligning 
y = 0,5 * 2 + 0,5 
y = 1,5 

Altså vil koordinatsættet være (2;1,5) 
Ikke? :-) 

Andersen11:
Vi har endnu ikke lært det. Er det B-niveau stof? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er det korrekte koordinatsæt.


Svar #6
14. oktober 2014 af KitlerKat (Slettet)

Dejligt at vide, at man ikke er helt dum.

Jeg havde selv benyttet mig af den metode, men forvandlede desværre gang på gang et minus til et plus, hvilket resulterede i et underligt resultat. 

Resultatet stemmer nu overens med modellen. Tusinde tak for hjælpen begge to! 


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. oktober 2014 af Soeffi

Vedlagt tegning

Vedhæftet fil:projektion_toppunk.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. juli 2015 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. juli 2015 af mathon

For kommende brugere:

 OP = OT ± d·n/|n|

           \overrightarrow{OP}=\overrightarrow{OT}-d\cdot \frac{\overrightarrow{n}}{\left | \overrightarrow{n} \right |}=\overrightarrow{OT}-\frac{d}{\left | \overrightarrow{n} \right |}\cdot\overrightarrow{n}=\begin{pmatrix} 4\\-2{,}5 \end{pmatrix}-\frac{2\sqrt{5}}{\sqrt{5}}\cdot \begin{pmatrix} 1\\-2 \end{pmatrix}=

                                                            \begin{pmatrix} 4\\-2{,}5 \end{pmatrix}-2\cdot \begin{pmatrix} 1\\-2 \end{pmatrix}=\begin{pmatrix} 4\\-2{,}5 \end{pmatrix}- \begin{pmatrix} 2\\-4 \end{pmatrix}=\begin{pmatrix} 2\\ 1{,}5 \end{pmatrix}

når linjen  y =(1/2)x + (1/2) anvendes på 
formen:
                   x-2y+1=0


Skriv et svar til: Bestemmelse af koordinatsæt til projektionen af punkt på linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.