Matematik

Procentregning - hvordan?

14. oktober 2014 af sofie234 (Slettet) - Niveau: 7. klasse

1.1 Alexandra vil købe tomater til en god salat. Prisen på pakken er 21,85 pr. kg. Indholdet er på 1,235 kg. Hvor meget skal hun betale for at købe 1,235 kg.?

1.2
Der er tre pinde:
a) 3 cm
b) 6 cm
c) 9 cm

En række elever skriver følgende om de tre pinde a, b og c.
Anne: "B er 100% længere end a."
Mathias: "a er 50% kortere end b."
Nanna: "a er ca. 0,3 gange så lang som c."
Victoria: "c er 1,5 gange så lang som b."
Troels: "c er 300% gange så lang som a."

Har de ret? Forklar hvorfor?

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. oktober 2014 af LeonhardEuler

Hvad har du selv tænkt?


Svar #2
14. oktober 2014 af sofie234 (Slettet)

I den første opgave havde jeg tænkt at gøre således:
21,85:1,235=17,69230769=17,7
21,85+17,7=39.55        jeg har bare en fornemmelse af, at det er fuldstændig forkert.

I den anden opgave havde jeg tænkt:
Anne: 6-3=3       faldning: 3

så kan jeg ikke mere :/


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. oktober 2014 af LeonhardEuler

1.1 Det er ikke korrekt, hvad du gør. Du skal omvendt multiplicere tallene. 

Pri pr. kg :         21,85 kr./kg

Hvis du havde en 1 kg, så vil det koste:   1 kg •  21,85 kr./kg   = 21,85  kr.  ≈ 22 kr. 

Hvis du havde en 2,5 kg, så vil det koste:   2,5 kg •  21,85 kr./kg   = 54,63  kr.  ≈ 55,5 kr. 

Hvis du havde en 5 kg, så vil det koste:      5 kg •  21,85 kr./kg =  109,25 kr. ≈ 110 kr. 

Hvis du havde en 1,235 kg, så vil det koste:      .......


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. oktober 2014 af LeonhardEuler

1.2 Tag hver af påstandene og tjek dem igennem:

EX.

a. Anne:  "b er 100% længere end a."        dvs. at b er dobbelt så stor som a. Da b er 6 cm og a er 3 cm, så er det klart at b har den dobbelte længde af a, hvorfor denne påstand  er sand.


Svar #5
14. oktober 2014 af sofie234 (Slettet)

1.1 Så ville det koste:        1,235*21,85 = 26,98 kr.

1.2 jeg forstår ikke helt hvordan det kan være, at hvis den er dobbelt så stor, burde den så ikke være 50% længere?

men tusind tak for hjælpen indtil videre


Brugbart svar (2)

Svar #6
14. oktober 2014 af LeonhardEuler

#5

Det er korrekt med 26,98 kr, men man vil runde op til 27 kroner.

Til dit spørgsmål: a er 3 cm og b er 6 cm. Hvis b kun var 50% større end a, så vil b kun være halvdelen af a større. Altså den vil være a + a/2  eller bare 1,5 gange større hvilket giver med 4,5. Herimod b 100% større end a, dvs. at b er 2 gange så stor som a, som giver 6.


Svar #7
14. oktober 2014 af sofie234 (Slettet)

Nårh ja, det kan jeg godt se :) Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Procentregning - hvordan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.