Matematik

Bestemme en harmonisk funktion

29. oktober 2014 af Snitchz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg forstår ikke hvad jeg skal gøre i opgave, B. Hvad mener den med, at jeg skal bestemme harmoniske funktion ud fra billedet?

mvh.

Vedhæftet fil: harmonisk funktion.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Tilpas en sinusfunktion til hver kurve. Aflæs min og max, og hvornår funktionerne har min og max til at bestemme amplitude, periode, fase osv. Benyt månedernes numre som den uafhængige variable.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#0:  Lav en DFT ( Discreet Fourier Transform ) på tabelværdierne.  Find den 0'te og 1. harmoniske, og sæt dem sammen til een funktion.


Svar #3
29. oktober 2014 af Snitchz (Slettet)

Hvordan tilpasser jeg en sinusfunktion til kurven?


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#3:  Ved anvendelse af  #2 finder du en funktion på formen:

f(t) = a * sin(t+t0) + b      ( t0 er fasen, og b er offset )


Svar #5
29. oktober 2014 af Snitchz (Slettet)

Er det så denne funktion, som jeg skal anvende?

(Billede vedhæftet)

Vedhæftet fil:Sinusfunktion.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

For den røde kurve (dagtemperaturen) aflæser man

min = 14 , max = 29 ,
x = 1,5 ,      x = 7,5
periode = 12, fase = 1,5

så man kunne repræsentere dagtemperaturen (i ºC) som

        Tdag = 21,5 + 7,5 · sin(2·π·(x-1,5)/12)

hvor Jan: x = 1, Feb: x = 2, .... osv. Nov: x = 11, Dec: x = 12.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#5:  Ja, det ser da meget rigtigt ud.  Nydeligt.


Skriv et svar til: Bestemme en harmonisk funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.