Matematik

To ligninger med to ubekendte

04. november 2014 af Hansihh (Slettet) - Niveau: C-niveau

(I): 5x – 4y = 7 (II): 2x + y = 8

Hvordan regner jeg dette stykke med metoden ¨lige store koefficienters metode¨, nogen der kan vise det trin for trin samt forklare hvad man gør i hver trin?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2014 af PeterValberg

Se sidste video på denne [ VIDEO-LISTE ] fra FriViden.dk
ca. 2 min og 45 sek inde i videoen viser hun, hvordan det gøres

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2014 af mathon

"modsatte koefficienters metode"  

    I:   5x – 4y = 7
   II:   2x + y = 8                             multiplicer II med 4 og kald den III, så y'erne får modsatte koefficienter

    I:   5x – 4y = 7
  III:   8x + 4y = 32                         adder I og III  
og se, hvad du får.


Svar #3
04. november 2014 af Hansihh (Slettet)

#2

Hvorfor er det lige præcist 4 du ganger med? Kunne det ikke lige så godt være  3 man ganger med? Og bliver resultaterne lige gode?


Svar #4
04. november 2014 af Hansihh (Slettet)

#2

Hvad mener du med modsatte koefficienters metode? Kan du ikke forklare det yderligere?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. november 2014 af mathon

Fordi ved at multiplicere med 4 får y'erne modsatte koefficienter, hver ved deres sum giver 0:

    I:   5x – 4y = 7
  III:   8x + 4y = 32                         adder I og III  

         13x = 39
          x = 3                                    som indsat i  II: 2x + y = 8
giver
          2·3 + y = 8
          y = 8 - 6
          y = 2

      


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. november 2014 af mathon

Lige store koefficienters metode skaffer ens koefficienter, hvorefter der skal subtraheres og skiftes en del fortegn.

Modsatte koefficienters metode - som er min betegnelse - skaffer modsatte koefficienter, så en simpel addition, skaffer en ligning med kun én variabel.


Svar #7
04. november 2014 af Hansihh (Slettet)

\frac{3(y+1)}{2+x}=\frac{3y}{x-1} naeste ligning \frac{(x+6)2}{3+y}=\frac{2+2x}{y+1} Dette stykke forvirrer mig helt. Hvordan skal regne det ud?


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. november 2014 af larsenlottesen (Slettet)

?


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Forkort først de overflødige faktorer væk, og gang så overkors i hver ligning:

        (y+1)·(x-1) = y·(2+x)
        (x+6)·(y+1) = (1+x)·(3+y)

Gang så parenteserne ud i hver ligning og bemærk, at leddene med xy forsvinder. Man ender så med

        x - 3y = 1
       2x -5y = 3

der let løses, for eksempel ved lige store koefficienters metode.


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. november 2014 af larsenlottesen (Slettet)

.


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. november 2014 af larsenlottesen (Slettet)

.

Vedhæftet fil:Uden navn copy.jpg

Svar #12
05. november 2014 af Hansihh (Slettet)

#11

Ja, men hvordan ganger jeg et helt tal, og ubekendt inde i parentesen? Det samme med nævnerne, hvordan ganger jeg dem sammen? 2+x*x-1 Hvad skal jeg gange med hvad? skal jeg sige 2 * x eller 2 * -1, jeg er hel forvirret


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man ganger en toleddet størrelse med et tal ved at gange hvert led i størrelsen med tallet.

        a · (b + c) = a·b + a·c

Man ganger to toleddede størrelser med hinanden ved at gange hvert led i den størrelse med hvert led i den anden

        (a + b) · (c + d) = a·c + a·d + b·c + b·d


Svar #14
05. november 2014 af Hansihh (Slettet)

#13

Det er jeg godt klar over, men tallet + ubekendt * ubekendt - tal, hvad skal jeg regne med hvad? Det forvirrer mig stadig. Hvis jeg forstår det rigtigt vil 2+x*x-1 = 2(x-1) +x(x-1) = 2x-2 x^2-x ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
05. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Problemet er, at thomaass i #11 ikke har sat ordentligt med parenteser. Det skal være

        \frac{(x-1)(y+1)}{(x-1)(2+x)}=\frac{y(2+x)}{(2+x)(x-1)}

og

        \frac{(x+6)(y+1)}{(3+y)(y+1)}=\frac{(1+x)(3+y)}{(y+1)(3+y)}

og her ganger man så i hver ligning på hver side med fællesnævneren, hvorved man får ligningssystemet i #9


Svar #16
05. november 2014 af Hansihh (Slettet)

#15

hvorfor skal man have først led ved tæller x-1 i parentes? Nåååår, så hvergang man har en ubekendt og et tal hvor de skal ganges med et tal eller en ubekendt eller begge, skal man have begge led i parentes? Eller er dette et sær tilfælde? Både før og efter lighedstegnet ved nævner pladsen, hvorfor er begge led også i parentes? Hvad er grunden til at du har sat alle led i parentes?


Svar #17
05. november 2014 af Hansihh (Slettet)

?


Brugbart svar (0)

Svar #18
05. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Når det, der skal ganges med noget, består af mere end ét led, sætte man parentes om disse led. Det er jo hele størrelsen bestående af disse led, der skal ganges med noget. Det er jo helt grundlæggende principper fra grundskolen.


Svar #19
05. november 2014 af Hansihh (Slettet)

TAK, tænker virkeligt på at sagsøge min folkeskole matematik læreren!!!


Brugbart svar (0)

Svar #20
05. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Ja, det er jo altid de andres skyld.


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.