Kemi

Ioner i opløsning

04. november 2014 af AAR5137 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa,

Nogen der kan hjælpe med følgende:

Jeg skulle gennem et forsøg måle pH af 0,1 M Na2CO3 og dernæst bestemme ioner i opløsningen.

Målte pH = 9.92

Dernæst bruger jeg denne målte pH til at finde ioner opløsningen:

(Se det vedhæftede billede)

Nogen der kan fortælle mig, om følgende fremgangsmåde/resultat er korrekt.

Tak påforhånd og fortsat go' aften 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. november 2014 af Heptan

Det er korrekt,

du har fundet koncentrationen af de to ioner hydroxid og oxonium


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2014 af Heptan

Skal du finde andre ioner end de to?


Svar #3
04. november 2014 af AAR5137 (Slettet)

Mange tak skal du have. Skulle bare være sikker på, om metoden var korrekt, men hvad er enheden man får det i? Er det mol/L?

Og derudover har jeg faktisk også et andet spørgsmål, jeg ville ønske nogen kunne hjælpe med:

Jeg har beregnet pH af 0.1 M CH3COOH til 2.88. Dernæst skal jeg beregne hvor meget CH3COOH der har reageret med vand ud fra pH-værdien? ER det noget du kan hjælpe med? 

Endnu engang tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. november 2014 af Heptan

Ja, mol/L eller bare M.
_______________________

Hvis du skal beregne hvor meget eddikesyre, der har reageret med vand, så skal du beregne hvor meget af den korresponderende base der er til stede (hvis altså der ikke er tilsat noget af den korresponderende base i forvejen).

Det kan du gøre med pufferligningen,

pH=pK_s+log \left ( \frac{x_b}{1-x_b} \right )

xb er basebrøken, og den angiver hvor stor en brøkdel af eddikesyre, der forefindes på baseformen, og er altså identisk med den del af eddikesyre, der har reageret med vand.


Svar #5
04. november 2014 af AAR5137 (Slettet)

solve(2.88=1.32*10^(−3)+log(((xb)/(1-xb)),10),xb) ? xb=0.998679476528

Kan dette passe? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. november 2014 af Heptan

Nej, pKs for eddikesyre er 4,76


Svar #7
04. november 2014 af AAR5137 (Slettet)

Men hvad får man resultatet i? 

Og mange gange tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

solve(2.88 = 4.76+log[10](x[b]/(1-x[b])), x[b]) x[b]=0.0130

En molbrøk er defineret ved 

x_i=\dfrac{n_i}{n_{tot}}

og er derfor dimensionsløs (uden enhed). 

De reagerer i 1:1

\mathrm{CH_3COOH+H_2O \rightleftharpoons CH_3COO^- +H_3O^+}

Mængden af eddikesyre der har reageret med vand må må være mængden af den korresponderende base

 nCH3COOH*0.0130=nCH3COO-


Svar #9
04. november 2014 af AAR5137 (Slettet)

Mange tak skal du have, det hjalp en del :)


Skriv et svar til: Ioner i opløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.