Matematik

Ligning, én ubekendt

06. november 2014 af Heptan - Niveau: A-niveau

Hvordan kan man løse ligningen

x=0,1- \frac{0,06x}{5,75\cdot 10^-^8+x}- \frac{0,04x}{7,46\cdot 10^-^8 +x}

i hånden?

Man ved at    x>>5,75\cdot 10^-^8, 7,46\cdot 10^-^8


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2014 af peter lind

Du kan med god tilnærmelse sætte de to tal i nævnerne til 0


Svar #2
06. november 2014 af Heptan

Men så får jeg x = 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. november 2014 af peter lind

Så må du gange ligningen med nævnerne.

Alternativt kan du også lave en taylorrækkeudvikling af nævnerne


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Bemærk, at ligningen har formen

        x = a + b -ax/(c+x) - bx/(d+x)

hvor a = 0,06 , b = 0,04 , c = 5,75·10-8 , og d = 7,46·10-8 . Vi har nu

        x = (a·(c+x) -ax)/(c+x)  +  (b·(d+x) -bx)/(d+x)

           = ac/(c+x)  +  bd/(d+x)

Hvis  x >> c  og også x >> d , er  1/(c+x) ≈ 1/x  og  1/(d+x) ≈ 1/x , hvorfor

        x ≈ ac/x + bd/x = (ac + bd)/x

og dermed

        x ≈ √(ac + bd) = 8,021·10-5

som må være en god tilnærmelse.

Ligningen kan naturligvis reduceres til en 3.-gradsligning, der kan løses numerisk. Den har tre reelle rødder, hvoraf de to er negative. Den positive rod er x = 8,01795·10-5 , så fejlen i den tilnærmede rod er ca 0,04% .


Svar #5
06. november 2014 af Heptan

Super tak, det hjalp meget! :-)

Det er svært at huske sådan nogle specialtilfælde udenad, er der en metode som man kan lære, så man kan løse sådanne lignende ligninger i hånden, eller skal man bare "kunne se det"?


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Der er vist ikke nogen generel metode. Jeg lagde mærke til, at 0,1 = 0,06 + 0,04, hvilket gjorde vurderingen af brøkerne simplere. Den generelle metode vil være at gange det hele ud til en 3.-gradsligning, for hvilken der findes en færdig, omend kompliceret, løsningsformel.


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. november 2014 af Soeffi

#5 Generelt giver et udtryk på formen

0=a-\frac{b}{c+x}-\frac{d}{e+x}-x

trediegradsligningen

ace+x(a(c+e)-be-dc-ce)+x^{2}(a-b-d)-x^{3}=0

Indsættes tallene fra opgaven fås, idet a - b - d = 0 ...

4,29\cdot 10^{-16}+6,43\cdot 10^{-9}x-x^{3}=0

Ser man bort fra det konstante led ud fra forudsætningen om at x>>7,46·10-8 fås

6,43\cdot 10^{-9}x-x^{3}=0

der fører til

x=8,02\cdot 10^{-5}

I tilfældet, hvor a-b-d>0 og stor i forhold til c og e, kan ligningen løses ved at afrunde nævnerne i det oprindelige udtryk.


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Med din nomenklatur er ligningen

        0=a-\frac{bx}{c+x}-\frac{dx}{e+x}-x

og ganger man 3.-gradsligningen ud, bliver den

        ace+\left ( a(c+e)-be-dc-ce \right )x+(a-b-d{\color{Green} -(c+e)})x^{2}-x^{3}=0

der med a = b+d bliver til

        (b+d)ce+(bc+de-ce)x-(c+e)x^{2}-x^{3}=0

Med opstillingen i #4 er det helt ligetil at vurdere de enkelte led.


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. juli 2015 af Soeffi

CAS løsning.


Skriv et svar til: Ligning, én ubekendt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.