Fysik

Fysik opgave - Varmemængde, temperaturstigning

24. november 2014 af mathiiasg (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej!

Jeg skal lave følgende opgave:

"Du skal opvarme 0,75 L vand i en aluminiumskedel. Kedlen vejer 0,45 kg. Begyndelsestemperaturen af vand og kedel er 12 grader. Kedlen tilføres en elektrisk effekt på 1,8 kW.

a) Beregn den tilførte varmemængde i 1 min.

- her har jeg sagt 1,8 kW * 60 sek = 108 kJ - ved ikke om det er rigtigt?

b) Beregn temperaturstigningen af kedel med vand på 1 min.

- her har jeg tænkt at jeg skulle bruge formlen e = m * c * delta T for både vand og aluminium. Og så lægge dem sammen.

Men jeg kan ikke finde ud af hvad Delta T værdien er?

c) Hvor lang tid går der før vandet koger?

Den her opgave er jeg ikke begyndt på endnu da den kræver de andre er løst går jeg ud fra.. :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. november 2014 af peter lind

a) ja

Du bør beregne varmekapaciteten C for systemet kedel+vand. Det skal bruges i både b og c

b)  Det er ΔT du skal finde. Brug Q=C*ΔT

c) Her er det ΔT der er kendt. Find hvor meget energi, der skal bruges for at temperaturen kan komme op på de 100º


Svar #2
24. november 2014 af mathiiasg (Slettet)

Hej Peter

Tak for svaret!

Jeg er dog stadig i tvivl om hvordan jeg finder ΔT .. Kan du hjælpe? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. november 2014 af peter lind

ΔT = Q/C


Svar #4
24. november 2014 af mathiiasg (Slettet)

Tusind tak for hjælpen!! :-)


Skriv et svar til: Fysik opgave - Varmemængde, temperaturstigning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.