Matematik

Uden hjælpmidler

03. december 2014 af Kasandrajuliet (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg forstå ikke hvordan jeg skal løse denne opgave

Jeg har en parabel y=-x^2+4x-7 og en ret linje y=-4x+3

så skal jeg rede gør for, at parablen og linjen skærer hinanden i to punkter

Hvor gør jeg det? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

Prøv at sætte dem lig med hinanden.


Svar #2
03. december 2014 af Kasandrajuliet (Slettet)

og løse ligningen for x?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#2

                  Ja

..og derefter for y , hvis du skal have koordinatsættet (x,y)


Svar #4
03. december 2014 af Kasandrajuliet (Slettet)

Når jeg så løser ligningen for x får jeg kun en løsning x= - 3,16 det kan da ikke være rigtigt??


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#4

Det er en af y-værdierne, du har løst nu.

Husk, x2 = ±√x


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Din løsning er ikke korrekt.

Ligningen

        -x2 +4x - 7 = -4x + 3

er en 2.-gradsligning, der har to løsninger. Man finder

        x2 - 8x +10 = 0

med rødderne     x = 4 ± √6 .


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. december 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#6

Hej Torben.

Hvordan beregner du den eksakte værdi?


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man beregner diskriminant og benytter rodformlen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. december 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#8

Ja, men hvordan ved du værdierne for x-koordinaterne er x = 4 ± √6 ?

Den numeriske værdi vil være, x ≈ 6,45 ∨ x ≈ 1,55 , men hvordan ved du så, at den eksakte værdi er som overstående.


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man beregner rødderne ved at benytte rodformlen

        x2 - 8x +10 = 0

        d = (-8)2 - 4·1·10 = 24

        x = (8 ± √24)/2 = 4 ± √6 .

Hvordan har du da selv beregnet talværdier for rødderne?


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. december 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#10

Hej igen Torben, mange tak for dit svar.

Men er det så ikke √12 ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej, hvordan skulle det dog blive √12 ?

        √24 = 2·√6


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. december 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#12

Jeg så det bare som om, at når der divideres ind på sum-differencen i #10 , så bliver det halve af √24 til √12 . 


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Du skal jo så dividere med 22 under kvadratroden.


Svar #15
04. december 2014 af Kasandrajuliet (Slettet)

Når man så har fundet x værdier. .  og skal finde koordinatsætte, sætter man så x-værdierne ind de oprinende funktioner?   


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ja, det er korrekt. Her er det lettest at indsætte i den lineære funktion.


Skriv et svar til: Uden hjælpmidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.