Matematik

Medianen skærer i punktet E

06. december 2014 af sejr10 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvad betyder følgende "og medianen fra B skærer siden AC i punktet E"?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det betyder, at punktet E er midtpunktet af linestykket AC .


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Medianen i en trekant går fra en vinkelspids til midten af den modstående side.


Svar #3
06. december 2014 af sejr10 (Slettet)

Skal jeg så bare dividere linjestykket AC? og så er det medianen af B?


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej. Medianen er liniestykket fra punktet B til midtpunktet E den modstående side AC .


Svar #5
06. december 2014 af sejr10 (Slettet)

"Højden fra B skærer siden AC i punktet D, og medianen fra B skærer siden AC i punktet E"

Jeg forstår det ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du ved ikke, om du forstår det?

Højden fra B er et liniestykke, der udgår fra punktet B og står vinkelret på siden AC og skærer siden AC i punktet D. Medianen er et andet liniestykke, der udgår fra B til midtpunktet E af siden AC. De to punkter D og E er her forskellige punkter på siden AC.

Måske er der tale om Opg 9 i dette eksamenssæt ?

http://uvm.dk/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF12/Proever%20og%20eksamen/120531%202stx121%20MAT_A.pdf

Man kender de tre sidelængder i trekant ABC og skal så bestemme længden |DE| dvs. afstanden mellem fodpunkterne for højden og medianen fra B.


Svar #7
06. december 2014 af sejr10 (Slettet)

Så kommer punkt E og D jo til at lægge oveni hinanden ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, det gør de jo netop ikke. (ligge, ikke lægge).

Genlæs definitionerne for en højde og en median.


Svar #9
06. december 2014 af sejr10 (Slettet)

Har lavet en skitse af trekanten nu.. forstår det godt nu, det er ret simpelt jo hehe (: tak for din gode forklaring!


Svar #10
06. december 2014 af sejr10 (Slettet)

MEN, hvordan bestemmer jeg siden DE.. intet er jo oplyst?


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Start med at bekræfte, at der er tale om Opg 9 i det nævnte opgave sæt i #6.

Hvis det er tilfældet, kender man jo alle tre sidelængder i terekant ABC og man kan derfor beregne længden af højden hb og længden af medianen mb . Liniestykket DE er katete i den retvinklede trekant BDE, hvis anden katete er højden hb, og hvis hypotenuse er medianen mb . Liniestykket kan derfor beregnes ved hjælp af Pythagoras, når højden og medianen er beregnet.


Svar #12
06. december 2014 af sejr10 (Slettet)

der er tale om opgave 9 i det nævnte sæt.

- Nej, for hvis jeg skal beregne linjestykket DE, har jeg en helt ny trekant der hedder BDE, og der kender jeg kun en vinkel på 90 grader .... jeg kan jo ikke tage udgangspunkt i mine 'gamle' sider? har jo fundet en helt ny trekant nu, pga. linjestykkerne til punkt E og D?


Svar #13
06. december 2014 af sejr10 (Slettet)

NU FORSTÅR  JEG!


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Som nævnt indeholder trekant BDE jo både en højde hb og en median mb fra den oprindelige trekant ABC .

I spm. a) har man bestemt vinkel ACB, dvs vinkel C i trekant ABC, og man har da

        hb = |BC|·sin(C) .

Desuden er medianen mb modstående side til vinkel C i trekant BEC, hvor man kender de to til vinkel C hosliggende sider |BC| og |EC| = (1/2)·|AC| . Medianen mb findes derfor ved at benytte en cosinusrelation i trekant BEC.

Derefter har man så

        |DE|2 = mb2 - hb2 .


Skriv et svar til: Medianen skærer i punktet E

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.