Kemi

Acetylsalicylsyre

07. januar 2015 af sejr10 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Spørgsmålet lyder "Vis ved beregning, at 300 mg acetylsalicylsyre ækvivalerer med 3,33 mmol NaOH(aq)"
Altså - en beregning der viser hvordan 300 mg kan svare til 3,33 mmol?

Nogle der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2015 af LeonhardEuler

På hvilken måde "ækvivalerer"? Har du et reaktionsskema?


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. januar 2015 af LeonhardEuler

Acetylsalicylsyre har molekyleformlen  C9H8O4, hvis molarmasse er givet ved 

         M(C9H8O4) = 180,1574  g/mol 

da får du med 300 mg (svarende til 3 gram) acetylsalicylsyre, at stofmængden er 

   n(C9H8O4) = 3 g/180,1574 g/mol ≈ 0,01665 mol = 16,65mmol 

forholdet mellem stofmængderne af NaOH og acetylsalicylsyre i en ækvivalens mængde er da nu

       16,65 mmol / 3,33 mmol = 5 

forholdet i reaktionsskemaet er således 1: 5


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. januar 2015 af Heptan

NaOH hydrolyserer estere og deprotonerer carboxylsyrer. Da acetylsalicylsyre både indeholder en ester og en carboxylsyre, reagerer de i forholdet 1:2.

        C9H8O4       +       2 OH-       →       C7H5O3       +       C2H3O2       +       H2O

acetylsalicylsyre                                     salicylat               ethanoat

300 mg svarer til 0,3 g, og stofmængden af dette er

n(C_9H_8O_4) \approx 1,665 \ \textup{mmol}

Heraf forholdet 1:2


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. januar 2015 af LeonhardEuler

Ups. Det er selvfølgelig 0,3 g og ikke 3 gram. 

Se #2 


Skriv et svar til: Acetylsalicylsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.