Matematik

Værdier af k

11. januar 2015 af sejr10 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogle der kan hjælpe mig med følgende opgave?

En funktion f er givet ved:

f(x)=x^3-6x^2+9x+1

Bestem de to værdier af k, for hvilken ligning f(x)=k har præcis to løsninger


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2015 af mathon

Find først lokalt maksimum og lokalt minimum for f(x).

Derefter kan antallet af løsninger til
                                                          f(x) = k  vurderes.


Svar #2
11. januar 2015 af sejr10 (Slettet)

Jeg ved ikke hvordan man finder antallet af løsninger til f(x)=k ?


Svar #3
11. januar 2015 af sejr10 (Slettet)

når jeg udregner x, får jeg både et svar på -1 og -3? kan det så stadig passe, at jeg får et lokalt minimum på -107, og et lokalt maksimum på -15?
og i så fald, hvad skal jeg nu?


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. januar 2015 af Heptan

#3

Jeg får x = +1   V   x = +3

Med disse værdier kan f(1) og f(3) bestemmes, og det er så svaret.


Svar #5
11. januar 2015 af sejr10 (Slettet)

Det forstår jeg ikke hvorfor du gør.. 
men hvordan "Bestem de to værdier af k, for hvilken ligning f(x)=k har præcis 2 løsninger" ??


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. januar 2015 af Heptan

Jeg forstår ikke dit spørgsmål, du har jo bare kopieret opgaveteksten?

Hvis løsningen er

x = +1   V   x = +3

så er f(1) = k1   og   f(3) = k2


Svar #7
11. januar 2015 af sejr10 (Slettet)

Løsningen er (hvad jeg har fået det til):

x=-1 V x=-3

Dernæst skal jeg finde værdier af k, og det er DET jeg ikke forstår? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. januar 2015 af Heptan

Hvis du er uenig i min løsning, så fortæl mig hvorfor du ikke har fået en positiv løsning, når b er negativ og a er positiv??


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. januar 2015 af Heptan

x=\frac{-b\pm \sqrt d}{2a}

Når b er negatv og a er positiv får man én løsning der er positiv og én løsning der er enten positiv eller negativ.
_______________________

Du skal tænke over, hvornår en tredjegradsligning har netop to løsninger. En tredjegradsligning kan have maks tre løsninger.

Den kan kun have to løsninger højst to steder, og det er, når f(x) har et lokalt maksimum og minimum. Det vil give mening hvis du ser på grafen for funktionen.


Svar #10
11. januar 2015 af sejr10 (Slettet)

Vil også have mine svar til at se anderledes ud.. men prøv kig den vedhæftet fil.. 

Vedhæftet fil:sp mat.docx

Brugbart svar (0)

Svar #11
11. januar 2015 af Heptan

#10

Du har brugt en forkert værdi af b. b er lig med -12


Svar #12
11. januar 2015 af sejr10 (Slettet)

Årh ja forfanden, havde jeg helt overset! Tak! :-)

Men se videre til de k-værdier? hvordan finder jeg dem?


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. januar 2015 af Heptan

Hvis løsningen er

x = +1   V   x = +3

så er f(1) = k1   og   f(3) = k2


Svar #14
11. januar 2015 af sejr10 (Slettet)

okay... men hvorfor er det f(1)=k_1 og f(3)=k_2 ?


Svar #15
11. januar 2015 af sejr10 (Slettet)

Og, der er vel stadig lokalt maksimum og lakoalt minimum selvom svarene er +1 og +3?


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. januar 2015 af Heptan

Se #9 igen


Svar #17
11. januar 2015 af sejr10 (Slettet)

Den har to løsninger. x=3 V x=1, men så er 1 vil det lokale minium mens 3 er det loakle maksimum ?


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. januar 2015 af Heptan

#17 Nej omvendt.

Minimum, det er der hvor grafen har en "dal", altså det MINDSTE TOPPUNKT.

Maksimum er så det største ... giver det mening ??


Svar #19
11. januar 2015 af sejr10 (Slettet)

Synees ikke monotoniforhold giver mening så nej :-D men må læse de ting du skriver nøje igennem. Forstår bare ikke hvordan man bestemmer værdierne af k..?


Brugbart svar (0)

Svar #20
11. januar 2015 af mathon

                           f{\, }'(x)=3x^2-12x+9=3(x^2-4x+3)=3(x-1)(x-3)

ekstrema for
                            f{\, }'(x)=3(x-1)(x-3)=0

                                            x=\left\{\begin{matrix} 1\\3 \end{matrix}\right.
f '(x) er et andengradsplynomium, hvorfor
             fortegnet for f '() er modsat fortegnet for koefficienten til x2 mellem rødderne:

    f{\, }'(x)\! \! :           +        0         -        0       +
                   _________1_________3________
     f(x)\! \! : \mdash      voksende        aftagende        voksende


        lokalt maksimum = f(1) = 5
        lokalt minimum = f(3) = 1

f(x) = k har
                   1 løsning for k < 1  ∨  k > 5
                   2 løsninger for k = 1  ∨  k = 5
                   3 løsninger for 1 < k < 5
              


Skriv et svar til: Værdier af k

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.