Matematik

To halvcirkler i et kvadrat?

13. januar 2015 af ztuema (Slettet) - Niveau: A-niveau

"I et kvadrat med sidelængden 2 er tegnet to halvcirkler (se vedhæftet fil). Den lille cirkel tangerer de to halvcirkler og kvadratet. Bestem den lille cirkels radius."

Jeg gætter på at jeg skal bruge de store cirklers radius (altså 1), til noget. Nogen der kan hjælpe mig lidt igang?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

De tre cirklers centre danner vinkelspidserne i en ligebenet trekant med siderne (R+r) , (R+r) og 2R , hvor R er radius i en af de store cirkler (lig med kvadratets halve side), og r er radius i den lille cirkel. Højden i denne trekant er (R-r) , hvorfor Pythagoras giver

        R2 + (R-r)2 = (R+r)2

hvoraf man finder

        4Rr = R2

eller

        r = R/4


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. januar 2015 af Soeffi


Svar #3
13. januar 2015 af ztuema (Slettet)

#1

(R+r)2 = (R+r)(R+r)

= R2 + r2 + 2Rr

Er ikke helt sikker på hvordan du kom frem til 4R = r2 

Vil du gerne være sød at komme med en kort forklaring? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

Gang kvadrater ud i ligningen

        R2 + (R-r)2 = (R+r)2

dvs

        R2 + R2 + r2 - 2Rr = R2 + r2 + 2Rr

og reducer.

Alternativt kan man omskrive

        R2 = (R+r)2 - (R-r)2 = (R+r + R-r)·(R+r -(R-r)) = 2R·2r = 4Rr

hvor man så dividerer med R på hver side.


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. juli 2015 af Soeffi

CAS konstruktion, der bygger på at r=R/4.


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. juli 2015 af Soeffi

Ad ##3;4:

Heraf følger af Pythagoras læresætning, at r=R/4.


Skriv et svar til: To halvcirkler i et kvadrat?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.