Matematik

hvordan bestemmes ligning for en cirkelbue ?

17. januar 2015 af 321bj (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen.

Jeg kender tre punkter på en cirkelbue: (-50,0), (0,20) og (50,0) og jeg kender cirklens radius r = 72,5 

hvordan bestemmer jeg ligningen for cirkelbuen ud fra disse punkter og radiusen og hvordan finder jeg cirklens centrum?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2015 af SuneChr

Kald centrum for cirklen (a ; b)
Da har man cirkelligningen
*)        (x - a)2 + (y - b)2 = r2
Indsæt heri værdierne for hver de tre givne punkter samt radien.
Det er herefter muligt at finde (a ; b) ved løsning af blot to af ligningerne.
Cirkelbuen er da en delmængde af hele cirkelperiferien med ligningen *)


Svar #2
17. januar 2015 af 321bj (Slettet)

er radien = radius ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2015 af hesch (Slettet)

#0:  Ud fra cirkelbuepunkterne (-50,0) og (50,0) ses at centrum må befinde sig på y-aksen.  Endvidere opgives cirkelbuepunktet (0,20), og centrum må derfor befinde sig under x-aksen, med y-koordinat:

y0 = 20 - 72,5 = - 52,5.  ( og altså x0 = 0 )

Så ligningen må hedde:

(x-x0)2+(y-y0)2 = r2          =>

(x-0)2 + (y+52,5)2 = 72,52

Men egentlig bryder jeg mig ikke om denne løsning på opgaven, for den er jo et specialtilfælde (ikke generel) grundet de opgivne oplysninger.


Svar #4
17. januar 2015 af 321bj (Slettet)

#3

men vil jeg godt kunne bruge den løsning eller skal jeg søge mod en der er bedre ?


Svar #5
17. januar 2015 af 321bj (Slettet)

#1 hvordan definerer jeg ligningen for selve cirkelbuen (delmængden) ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. januar 2015 af SuneChr

# 5
Cirkelbuen er da lig med mængden
{ (x ; y) | (x - 0)2 + (y + 52,5)2 = 72,52  ∧  0 ≤ y ≤ 20 }


Svar #7
18. januar 2015 af 321bj (Slettet)

#6

har jeg forstået det rigtigt, at definitionen betyder cirkelbuen spænder fra (-50,0) til (50,0) med toppunkt i (0,20) ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. januar 2015 af SuneChr

# 7
Hvis du ikke vil udtrykke cirkelbuen v.h.a. # 6 , kan du i stedet sige:
Cirkelbuen er den korteste af buerne, som forløber imellem punkterne (- 50 ; 0) og (50 ; 0) af
cirkelperiferien med ligningen    (x - 0)2 + (y + 52,5)2 = 72,52


Svar #9
18. januar 2015 af 321bj (Slettet)

tusind tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: hvordan bestemmes ligning for en cirkelbue ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.