Kemi

easy

28. januar 2015 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: B-niveau

2,84 g Na2HPO4 opløses i 100 mL vand

a. Opløsningens molaritet

jeg tænkte c = n / V men det giver et forkert tal.. SKal jeg også multiplicere vands molarmasse i nævneren og ikke kun molarmassen af Na2HPO4 (altså bruge molarmassen af Na2HPO4*H2O)?

Nvm. det skal man ikke , jeg brugte bare en forkert molarmasse.. svaret er 0,20 M.


Svar #1
28. januar 2015 af LLLLLLLLLLLLLLLL

der tilsættes 100 mL 0,100 M HCl.

Beregn nu pH


Svar #2
28. januar 2015 af LLLLLLLLLLLLLLLL

jeg tænkte, at

n(HCl) = 0,100 M * 0,100 L = 0,010 mol

n(Na2HPO4)=n(HPO42-) = (2,84g)/(141,9588 g/mol) = 0,020 mol

dvs. et overskud af base på 0,010 mol

[OH-]= 0,010mol/totalvolumen = (0,010mol)/(0,200L) = 0,050 M

pOH= -log(0,050) = 1,3

pH = 14 - 1,3 = 12,70 .. men det er forkert


Svar #3
28. januar 2015 af LLLLLLLLLLLLLLLL

er det en bufferopløsning? men hvordan finder jeg så stofmængden af H2PO4-?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. januar 2015 af Heptan

Ja, det er en puffer.

Efter endt reaktion er der formelt set  50%/50% af hydrogenphosphat og dens korresponderende syre. Dvs. pH = pKS2 + log 1= 7,21


Svar #5
28. januar 2015 af LLLLLLLLLLLLLLLL

hvordan har du afgjort at der er 50/50 ?


Svar #6
28. januar 2015 af LLLLLLLLLLLLLLLL

super ... tak. har fundet ud af det.

 


Skriv et svar til: easy

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.