Fysik

Hjælp til fysik - polspænding

05. februar 2015 af mathiiasg (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er desværre gået i stå på en opgave, håber nogen kan hjælpe :-)

Hvis du starter en bil, med forlygterne er tændt, ser du, at lyset bliver svagere mens startmotoren kører. Denne opgave giver forklaringen herpå.

I en bil er startmotoren og hver af de to forlygter forbundet parallelt med akkumulatoren. Akkumulatorens hvilespænding er U= 12V, og vi regner med, at dens indre resistans er Ri=0,02 Ω. Når forlygterne lyser, er resistancen for hver af de to pærer 2,4Ω. Startmotorens resistans er 0,06Ω.

1. Beregn erstatningsresistancen for startmotor og lygter.

2. Beregn strømmen fra akkumulatoren, når både startmotor og forlygterne er slået til.

3. Beregn polspændingen, når både startmotor og forlygter er slået til.

4. Beregn polspændingen, når kun forlygterne er slået til.


Svar #1
05. februar 2015 af mathiiasg (Slettet)

Den første opgave har jeg gjort følgende:

1/R = (1/2,4 + 1/2,4 + 1/0,06)-1 = 0,057 Ω

Ved ikke om det er rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. februar 2015 af hesch (Slettet)

Du har regnet det rigtigt ud, men din formel skal hedde:

R = (1/2,4 + 1/2,4 + 1/0,06)-1 = 0,057 Ω


Svar #3
05. februar 2015 af mathiiasg (Slettet)

Tak for rettelsen :-)

Kan du hjælpe med de andre? Dem er jeg helt lost ved :-(


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. februar 2015 af hesch (Slettet)

2)  Ry = 0,057Ω ,  Ri = 0,02Ω.

I = U / R

Ry og Ri er serieforbundne.

3)  Upol =  U0 - I * Ri

4)  Find den nye strøm. Anvend herefter metoden i 3).


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. februar 2015 af mathon

2)
                         I_1=\frac{12\; V}{\left (0,057+0,02 \right )\; \Omega }

3)
                          U_{pol}=\left ( 12\; V \right )-\left (0,02\; \Omega \right )\cdot I_1

4)
                         I_2=\frac{12\; V}{\left (1{,}2+0{,}02 \right )\; \Omega }

                          U_{pol}=\left ( 12\; V \right )-\left (0,02\; \Omega \right )\cdot I_2


Svar #6
05. februar 2015 af mathiiasg (Slettet)

2) Er de ikke paralleltforbundne iflg. opgaven? eller?

"I en bil er startmotoren og hver af de to forlygter forbundet parallelt med akkumulatoren"


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. februar 2015 af hesch (Slettet)

#5:  Nu igen med stort set færdige resultater.

Ligesom i denne tråd:  http://studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1570215


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. februar 2015 af hesch (Slettet)

#6:  Jo, belastningerne er parallelkoblede, men du har jo fundet erstatningsmodstanden, Ry = 0,057Ω, for disse belastninger.  Denne erstatningsmodstand, Ry, sidder i serie med Ri.

PS:  Jeg kan godt se, hvad der står i opgaven, hvilket jeg finder er meget uheldigt formuleret.  Alle kredsløb, hvori der løber en strøm, er lukkede kredsløb. Ellers kan der ikke løbe en strøm. Derfor kan man jo (forkert) sige, at alt på en måde er i parallel med alt, i et lukket kredsløb.  Eller: Din sengelampe er paralleltkoblet med elværket.


Svar #9
05. februar 2015 af mathiiasg (Slettet)

Ahhh, nu er jeg med.

Tusind tak til jer begge to! jeg forstår det endelig.. efter lang tids forsøgen! 


Skriv et svar til: Hjælp til fysik - polspænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.