Matematik

Lineær afbildning af P_3(R)-> P_3(R)

16. februar 2015 af sejereje91 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej!

Jeg har vedhæftet opgaven, men ønsker dog til start først hjælp ved opgave a..
Da det er P3(R)->P3(R), så aner jeg ikke hvordan at jeg viser at det er en lineær afbildning.

Kan nogle give et hint?

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #1
16. februar 2015 af peter lind

Du skal vise at L(k*f)  = k*L(x)

samt at L(f+g) = L(f)+L(g)

Den første skal du erstatte f på højre side med k*f. Derefter kan du se at k kan sættes ud foran en parantes

Den anden skal du erstatte f med f+g . Derefter kan du samle alle led med f for sig og alle led med g for sig.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

a)  Vis, at der gælder   L(a·f(x) + b·g(x)) = a·L(f(x)) + b·L(g(x))  for vilkårlige f , g ∈ P3(R) og vilkårlige a , b ∈ R .


Svar #3
16. februar 2015 af sejereje91 (Slettet)

er det L(f) som er f'(x)? eller hvordan?

Det er specielt den differentierede der generer mig lidt :-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er jo oplyst, at

        L(f(x)) = x·f'(x) - 2f(x) .

For f(x) = a0 + a1x + a2x2 har man da

        L(a0 + a1x + a2x2) = x·(a1 + 2a2x) - 2·(a0 + a1x + a2x2) = -2a0 -a1x


Svar #5
16. februar 2015 af sejereje91 (Slettet)

Jojo, men jeg synes bare ikke at jeg kan se at -2a0-a1x beviser at det er en lineær afbildning...


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man skal se på

        L(a·f(x) + b·g(x)) = x·(a·f(x) + b·g(x))' - 2·(a·f(x) + b·g(x))

                                    = x·a·f '(x) + x·b·g'(x) - 2·a·f(x) - 2·b·g(x)

                                    = x·a·f '(x) - 2·a·f(x)  +  x·b·g'(x) - 2·b·g(x)

                                    = a·(x·f '(x) - 2·f(x))  +  b·(x·g'(x) - 2·g(x))

                                    = a·L(f(x)) + b·L(g(x))


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. februar 2015 af peter lind

Det gør det heller ikke; men du kan bruge det til at bevise det.

Ad svaret i #1 kan det gøres mere direkte

L(k*f) = x*(k*f)'-2(kf)  = x*k*f'-2kf = k*(xf') -k*2f = k(xf'-2f) = k*L(f)

Gennemfør det samme med summen


Svar #8
16. februar 2015 af sejereje91 (Slettet)

Ah, tusind tak! :)
Igen, jeg havde blot problemer med f'(x) :)
 

Kan der gives et hint til opgave b?

Jeg har tidligere lavet en lignende opgave ang overgangsmatrix, men da jeg ikke har to baser, ved jeg ikke helt hvordan den skal gribes an.


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. februar 2015 af peter lind

baserne er funktionerne f(x) = 1, f(x) = x2 og f(x) = x3

Brug at søjlerne i A er billed af basisvektorerne


Svar #10
16. februar 2015 af sejereje91 (Slettet)

Ah, det må jeg lige prøve :) Tak for hintet! Og for hjælpen, begge to! :-)


Skriv et svar til: Lineær afbildning af P_3(R)-> P_3(R)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.