Kemi

Hvor mange gram natriumazid må de to airbags mindst indeholde?

21. februar 2015 af sikse (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg mangler hjælp til at løse denne opgave som er fra bogen "Krudt og fyrværkeri". 

En airbag i førersiden af en bil har et volumen i oppustet tilstand på ca. 35 L, mens passagerairbagen er på ca. 65 L. Hvor mange g natriumazis må de to airbags mindst indeholde? Det antages, at nitrogenet har en temperatur på 50 grader celcius og et tryk på 1 atm i dannelsesøjeblikket. (Vores kemilærer siger dog at vi bare skal regne med et tryk på 1 bar).
På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2015 af mathon

M(NaN3) = 65.0099 g/mol


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. februar 2015 af mathon

                                    2 NaN3 (s)   --->   2 Na (s)   +   3 N2 (g)

  n(N_2)=\frac{p }{R\cdot T}\cdot V=\frac{1\; bar}{\left ( 0,083145\; \frac{bar\cdot L}{mol\cdot K} \right )\cdot ((273+50)K)}\cdot V

          n(N_2)=\left ( 0{,}164756\; \frac{mol}{L} \right )\cdot \begin{pmatrix} 35\; L\\ 65\; L \end{pmatrix}=\left\{\begin{matrix} 5{,}7665\; mol\\ 10{,}7091\;mol \end{matrix}\right.

          n(NaN_3)=\frac{2}{3 }\cdot\left\{\begin{matrix} 5{,}7665\; mol\\ 10{,}7091\;mol \end{matrix}\right \cdot \left ( 65,0099\; \frac{g}{mol} \right )=\left\{\begin{matrix} 250\; g\\ 465\; g \end{matrix}\right.


Svar #3
22. februar 2015 af sikse (Slettet)

De 0,164756 mol/L, hvor får du dem fra? 
Ellers mange tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. februar 2015 af mathon

#3
sorry!

korrektion af fejltastning:

        n(N_2)=\left ( 0{,}037236\; \frac{mol}{L} \right )\cdot \begin{pmatrix} 35\; L\\ 65\; L \end{pmatrix}=\left\{\begin{matrix} 1{,}30325\; mol\\ 2{,}42033\;mol \end{matrix}\right.

          n(NaN_3)=\frac{2}{3 }\cdot\left\{\begin{matrix} 1{,}30325\; mol\\ 2{,}42033\;mol \end{matrix}\right \cdot \left ( 65,0099\; \frac{g}{mol} \right )=\left\{\begin{matrix} 57\; g_{minimum}\\ 105\; g_{minimum} \end{matrix}\right.


Svar #5
22. februar 2015 af sikse (Slettet)

Okay. Sådan, så forstår jeg bedre. 


Skriv et svar til: Hvor mange gram natriumazid må de to airbags mindst indeholde?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.