Kemi

titrering

17. marts 2015 af tim293 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg er igang med at skrive rapport om titrering, og ønsker at forstå helt præcist hvad en indikator er.

Hvordan vil du difinerer en indikator?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. marts 2015 af LubDub (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. marts 2015 af mathon

En indikator er et svagt syrebasesystem, hvor syre- og baseform har forskellig farve.

               \mathbf{\color{Red} HIn\; _{\textit{(aq)}}}\; \; + \; \; H_{2}O\; _{\textit{(l)}}\; \; \rightleftharpoons \; \; \mathbf{\color{Blue} In^-\; _{\textit{(aq)}}}\; \; +\; \; H_3O^+\; _{\textit{(aq)}}

Farverne er blot valgt for at vise, at de er forskelllige. Der indgår naturligvis en blandingsfarve.

Indikatoren udgør en puffer

                               pH=pK_s+\log\left ( \frac{n(In^-)}{n(HIn)} \right )

anvendelig for

                              pK_s-1<pH<pK_s+1


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. marts 2015 af Soeffi

#0

Jeg er igang med at skrive rapport om titrering, og ønsker at forstå helt præcist hvad en indikator er.

Hvordan vil du difinerer en indikator?

Indikatorer markerer et omslagspunkt i en titrering, dvs. det punkt, hvor det stof, som man undersøger, er fuldstændig omsat. Markeringen sker ved at indikatoren ændrer farve. Indikatoren deltager selv i reaktionen, hvilker gør, at den som regel kun må være tilstede i små mængder medmindre det stof man tilsætter (titrator) selv er indikatoren.

Det mest almindelige er syre-base indikatorer. Disse er selv svage syrer eller baser, hvis pK værdi ligger tæt på pH-værdien i omslagspunktet. 

Ved redox-titreringer gælder samme principper. Indikatoren er alene om at reagere med titrator i omslagspunktet og ændrer derfor farve. En undtagelse er titrering af Fe2+ med KMnO4, hvor titrator selv er indikator og farver opløsnngen, fordi den ikke længere har noget at reagere med. Se evt. https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1584472.

Ved bestemmelse af iodtal, der er et mål for antallet af dobbeltbindinger i fedtstoffer, bruger man dels iods egen farve dels farven som iod danner med stivelse, for at bestemme omslaget. Se evt. https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1528304#1528315.


Skriv et svar til: titrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.