Kemi

Bestem jernindholdet i ståluld

17. marts 2015 af MariaJ3 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP.dk

Jeg kan ikke rigtig komme videre i denne opgave. Er der en der kan forklare mig, hvordan man skal gribe den an?

"0,100 g ståluld afvejedes på vægt og opløstes i 60 mL varm svovlsyre.  Jern i stålulden reagerede med svovlsyren og jern oxideredes til jern(II)ioner, mens hydrogenioner reduceredes til frit dihydrogen (sulfationen var tilskuerion). Den opløste ståluld titreredes herefter med 0,019 M kaliumpermanganat.  Ved ækvivalenspunktet fik opløsningen en svag violet farve, og der var her tilsat i alt 18,15 mL.

Bestem jernindholdet i stålulden."


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. marts 2015 af LubDub (Slettet)

Titrerreaktionen

     5 Fe2+ (aq)     +     MnO4- (aq)     +     8 H+ (aq)     ----->     5 Fe3+ (aq)     +     Mn2+ (aq)     +     4 H2O (l)


n(KMnO4) = n(MnO4-) = c(KMnO4) • V(KMnO4) =  (0,019 mol/L) • (0,01815 L) = 0,00034485 mol



    n(Fe2+) = 5 • n(MnO4-) = 5 • 0,00034485 mol = 0,00172425 mol            (se koefficienterne)

    m(Fe2+) = n(Fe2+) • M(Fe2+) =  (0,00172425 mol) • (55,85 g/mol) = 0,096 g


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. marts 2015 af mathon

masseprocentisk indhold af Fe:

                                                      p=\frac{0{,}096\; g}{0{,}001\; \frac{g}{\%}}=96\%


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. marts 2015 af LubDub (Slettet)

Grunden til at man kom ståluden i syren var for at opløse metallet (Fe står jo til venstre for H i spændingsrækken)
    
        Fe (s)     +     2 H+ (aq)     ----->     Fe2+ (aq)      +     H2 (g)


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. marts 2015 af LubDub (Slettet)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Spaendingsraekke.svg/730px-Spaendingsraekke.svg.png


Svar #5
17. marts 2015 af MariaJ3 (Slettet)

Okay, det giver rigtig god mening, tak :-)

Jeg tænker bare på, om det er lige meget, at det er en jern-ion man beregner ud fra, når man bliver spurgt om kun jern? Er det uden betydning?

Og derudover, så er det kaliumpermanganat der bliver benyttet som indikator, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. marts 2015 af mathon

Kaliumpermanganat er en såkaldt redoxindikator.

Da elektronmassen me er så lille i forhold til mFe2+, har det ingen beregningsmæssig mærkbar betydning, om de to elektroner medregnes eller ej.


Svar #7
17. marts 2015 af MariaJ3 (Slettet)

Arh, okay, det kan jeg godt se :-)

Så kaliumpermanganat er altså indikatoren? Hvad mener du med, at det er en redoxindikator?


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. marts 2015 af mathon

MnO4- er både farvet og et oxidationsmiddel. En sådan kemisk komponent kaldes en redoxindikator.


Skriv et svar til: Bestem jernindholdet i ståluld

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.