Matematik

Løsning til diff.lign.

18. marts 2015 af hejtykke2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er det rigtigt nok, hvis mit resultat til opgave 4 er 5x+4?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2015 af peter lind

Nej. Differentialligningen y'=5y kan løses ved brug af separation af variable. Den generelle løsning er y = c*e5x


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. marts 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du løser den nemmest ved at bruge "separation af de variable":

dy/dx = 5y  <=>

1/y dy = 5 dx  <=>

∫ 1/y dy = ∫ 5 dx + k  <=>

ln(y) = 5x + k  <=>

y = e5x + k  <=>

y = ek * e5x  <=>

y = c*e5x

c bestemmer du så til 4 udfra oplysningen om punktet P.


Svar #3
18. marts 2015 af hejtykke2 (Slettet)

Tak for svaret, men jeg havde fundet ud af det alligevel :)

Men det kunne være du kunne hjælpe mig med en anden opgave der kniber lidt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. marts 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du kan igen bruge separation af de variable:

dy/dx + 3y = 20  <=>

dy/dx = 20 - 3y  <=>

1/(20 - 3y) dy = dx  <=>

∫ 1/(20 - 3y) dy = ∫ 1 dx + k

Prøv nu selv at regne videre.


Svar #5
18. marts 2015 af hejtykke2 (Slettet)

jeg har lært at regne med h(x) og g(y)

er mit h(x) = 20 og g(y)3*1/y ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. marts 2015 af peter lind

g(y) = 1/(20-3y)    h(x) = 1

Hvis du lærer omskrivningen i #4 er det nemmere at huske


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. marts 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Er det denne formel du kender?

g(y) * y' = h(x)  =>

∫ g(y) dy = ∫ h(x) dx + k

I så fald er

g(y) = 1/(20 - 3y) 

h(x) = 1


Svar #8
18. marts 2015 af hejtykke2 (Slettet)

super :)

kan du måske hjælpe mig med opgave 3 i denne tråd. Jeg forstår ikke hvordan man bruger nulreglen?

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1584362


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

I https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1584362 skal man løse ligningen

        dy/dx = (x+1)·(y-1) = 0

hvor det vides, at y(x) > 1 for alle x . man kan da benytte nulreglen til at nå frem til

        x + 1 = 0 ,

dvs

        x = -1 .

Da y > 1 ser man også, at dy/dx har samme fortegn som x+1 , hvorfor man let kan opstille fortegnsvariationen for dy/dx  og dermed monotoniforholdene for y(x) .


Skriv et svar til: Løsning til diff.lign.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.