Fysik

Tryk

08. april 2015 af MM2300 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej allesammen. Er der ikke en flink der gider at hjælpe med nogle fysik pg?

a)

En dykker med dykkerudstyr medbringer en trykmåler og måler ved en vis dybde trykket 450 kPa. Beregn den dybde, hvori dykke- ren befinder sig. Antag, at lufttrykket er 1 atm og anvend, at salt- vands densitet er 1,03 g/cm3. 

b) 

4.4.6* I øvelse 4.3 beregnede vi størrelsen af tyngdeaccelerationen g ved jordoverfladen.

a. Find en tabel over Solens og planeternes masser og radier. Be- regn for Solen og for hver planet tyngdeaccelerationen ved dens overflade.

Vi forestiller os nu at anvende en vægt, som er justeret til at vise massen ved jordoveroverfladen. Til de følgende spørgsmål har vi placeret en masse på 100 kg på vægten.

b. Hvad viser vægten på overfladen af Jupiter og Pluto?

En neutronstjerne er et uhyre kompakt objekt med en masse på fx 1,4 gange Solens masse og en radius på ca. 10 km.

c. Forestil dig, at vægten er anbragt på overfladen af en neutron- stjerne. Hvad viser vægten? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2015 af Soeffi

1a) Et tryk på 450 kPa betyder, at vægten af vand plus luft, der befinder sig lodret over en flade på 1 kvadratmeter i den dybde, hvor dykkeren er, har en tyngde på 450 kN. Om luften ved vi, at den har et tryk på 1 atm, som igen svarer til 101 kPa. Dette trækker vi nu fra det samlede tryk på 450 kPa og får 349 kPa for vandets tryk.

Dvs. at vandet i en søjle lodret over en flade på 1 kvadratmeter i dykkerens dybde har en tyngde på 349 kN. Herudfra kan massen af vand beregnes ved hjælp af tyngdeaccelerationen. Det giver: 349.000 N/(9,82m/s2) = 35.540 kg (idet kN er lig med 1.000 kg·(m/s2)). Massen af vand kan samtidig beregnes ud fra dybde og densitet, idet vandets rumfang er dybden gange 1 kvadratmeter, og massen af vand = volumen gange densitet, som giver: masse = dybde·1 m2 ·(1,03 g/cm3)

Vi har nu:
35.540 kg =  dybde·1 m2·(1,03 g/cm3)

som omregnes til kg og meter:
35.540 kg =  dybde·1 m2·[1,03·(10-3 kg)/(10-2m)3] =>
35.540 kg =  dybde·1 m2·[1,03·(10-3 kg)/(10-6m3)] =>
35.540 kg =  dybde·1 m-1 ·1,03·103 kg 

Heraf fås: dybde = (35.540 kg)/(1m-1·1.030 kg) = 34,5 m


Skriv et svar til: Tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.