Fysik

Fysik Litvinenko - Po-210

21. april 2015 af Tuber (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey er lost i denne opg. håber nogen kan hjælpe :)!

En prøve bestående af 1 gram af den alfaradioaktive isotop Polonium-210 udsener energi med en effekt på 140watt. Po-210 har en halveringstid på 138,38dage.

a) Vis at antallet af kerner i prøven er 2,87*10^21

Min besvarelse:

0,001/(1,6605886*10^-27*209,982873673)=2.867920324*10^21

Det er her det går galt :/

b)Vis at henfaldskonstanten er 5,80*10^-8s^-1 og bestem, hvor lang tid skal man vente før effekten er under 10 watt?

Min besvarelse:

k=0.693/138,38*24*3600=5,796237414*10^-8s^-1

Hvordan regner jeg ud hvornår effekten er under 10 watt? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2015 af mathon

b)
          k=\frac{\ln(2)}{138,38\; d\o gn}=\frac{\ln(2)}{1{,}1956\cdot 10^7\; s}=5,79747\cdot 10^{-8}\; s^{-1}


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

b) Effekten er proportional med antallet af kerner. Antallet af kerner aftager eksponentielt med en halveringstid på T1/2 = 138,38 dage. Effekten skal aftage til brøkdelen

        10/140 = 1/14

af den oprindelige effekt. Det sker i tidsrummet t bestemt ved

        (1/2)t/T1/2 = 1/14


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2015 af mathon

                   \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{138,38\; d\o gn}}=\frac{1}{14}

                     t=526,862\; d\o gn\approx 1\; \aa r\; 5\; m\aa neder     

  Dvs effektive indre stråleskader i næsten 1\tfrac{1}{2}\; \aa r


Svar #4
21. april 2015 af Tuber (Slettet)

Mange tak!

Skriv et svar til: Fysik Litvinenko - Po-210

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.